Acum o lună, compania ASITO a investit circa 70 la sută din capitalul său social, într-o altă întreprindere din Moldova. Pentru asta i-a transmis în proprietate sediul pe care-l deţinea în centrul Chişinăului. Imobilul a fost vândut de cea de-a doua firmă unei companii off-shore din Marea Britanie în schimbul unei sume de aproximativ 136 de milioane de lei. Pentru că valoarea investiţiei depăşea 15 la sută din capitalul social al ASITO, potrivit legislaţiei, a fost necesar avizul Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare.
 
Pachetul de documente a fost examinat iniţial de direcţia juridică şi cea de supraveghere din cadrul CNPF. Ambele au dat avize negative, motivând că legislaţia interzice companiilor să investească în alte întreprinderi mai mult de 50 la sută din capitalul social. Ulterior, subiectul a fost examinat de către membrii Comisiei, care sunt cinci la număr. În pofida argumentelor invocate de direcţiile care au studiat actele, trei dintre membrii CNPF au votat pentru a aviza pozitiv tranzacţia. Împotrivă au fost preşedintele acestei instituţii, Artur Gherman şi vicepreşedintele, Iurie Filip.
 
Despre această situaţie au fost sesizate Consiliul Suprem de Securitate, Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Parlamentul. Ulterior cei de la SIS au sesizat Procuratura, iar Comisia parlamentară Economie, Buget şi Finanţe i-au chemat la audieri pe membrii CNPF. Discuţiile au avut loc cu uşile închise, iar după şedinţă unii deputaţi au declarat că situaţia este complicată.

Problema ar fi una mai veche, spune Iurie Leancă. Deputatul afirmă că încă în perioada în care era premier, în urma unor sesizări venite din partea instituţiilor de resort, a dispus investigarea sub aspectul coruptibilităţii a unor tranzacţii efectuate de ASITO cu aprobarea CNPF. Pe de altă parte, preşedintele Comisei parlamentare Economie Buget şi Finanţe spune că procesul de înstrăinare a 70 la sută din capitalul social al companiei de asigurări a fost perfect legal şi nu comportă pericole.

Serviciul de presă al Procuraturii Generale a refuzat să ne spună dacă acest caz este investigat, precizând că ar fi nevoie de o solicitare oficială de informaţii. Preşedintele CNPF, Artur Gherman şi adjunctul său, Iurie Filip, cei doi membrii care s-au opus avizării tranzacţiei, au refuzat să comenteze situaţia.

La rândul său, unul dintre membrii CNPF care au votat pentru a aviza pozitiv tranzacţia, Nina Dosca, ne-a declarat că interdicţia din legislaţie privind investiţiile în valoare mai mare de 50 la sută din capitalul social al companiilor nu este valabilă şi în acest caz. Asta pentru că suma de 136 de milioane de lei obţinută din vânzarea imobilului de firma în care a investit ASITO, exclude riscul de intrare în imposibilitate de plată a acestei companii, reprezentând, dimpotrivă, o garanţie.
 
Am încercat în repetate rânduri să discutăm cu reprezentanţii firmei de asigurări, dar fără rezultat, responsabilii fiind mereu ocupaţi. Reprezentanţii companiei nu au fost de găsit nici la telefon.

Solicitat să comenteze situaţia, directorul executiv al Biroului Naţional al Asiguratorilor Auto a declarat că înstrăinarea celui mai mare activ deţinut în proprietate de o companie poate însemna că firma se pregăteşte de faliment, iar pentru asta îşi înstrăinează bunurile care ar putea fi sechestrate. Potrivit şefului BNAA, un astfel de scenariu ar zdruncina piaţa asigurărilor din Moldova.

Compania ASITO deţine în prezent circa 20 la sută din piaţa asigurărilor din Moldova şi are peste 200 de mii de clienţi. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.