/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

Doi angajaţi ai Primăriei Chișinău și un om de afaceri, reținuți. Au înstrăinat ilegal mai multe terenuri din centrul Capitalei

missing
06 septembrie 2017, ora 17:09

Potrivit materialelor procesului penal, în virtutea funcției deținute, funcționarii utilizau bazele de date referitoare la terenurile din municipiul Chișinău, identificând loturi, ce aparțineau municipalității, amplasate convenabil solicitanţilor, ale căror valoare putea fi majorată prin alipirea unor terenuri aferente sau prin schimbarea statului zonei, în vederea înstrăinării acestora în mod fraudulos. Aceștia ar fi acționat de comun acord cu agentul economic, care este suspectat de complicitate la abuzz de serviciu.

În unul din cazuri, o familie din Chișinău a obţinut titlu executoriu, printr-o decizie a Curții de Apel, pentru un teren intravilan în scopul construcției unei case de locuit. Dat fiind faptul că, familia se afla peste hotare, interesele acesteia au fost reprezentate de un intermediar care, în complicitate cu reprezentanţii Direcţiei funciare şi persoane din alte autorităţi, au identificat un alt teren, cu o valoare mai mare şi cu o amplasare mai favorabilă. După ce au intrat în posesia terenului, aceştia îl înstrăinează unei alte persoane, pentru a şterge urmele infracţiunii.

Schema de preluare frauduloasă a terenurilor Primăriei a fost aplicată în zeci de cazuri, procurorii identificând mai multe loturi, înstrăinate de acelaşi grup de persoane, pe bd.Grigore Vieru, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, str. Puşkin, str. Hânceşti, Cuza-Vodă etc. Acum o lună, în arestul procurorilor au ajuns şase membri ai grupului, printre care doi angajaţi de la “Cadastru”, un om de afaceri şi un beneficiar al unui teren. Alți doi complici, un executor judecătoresc şi un barman, au fost eliberați sub control judiciar, după ce și-au recunoscut vina. Până în prezent, 9 persoane, bănuite că ar fi implicate în această schemă, au fost reţinute.

Astăzi, mai multe percheziții au avut loc, în birourile funcționarilor de la Direcția funciară a Primăriei Chișinău. Urmare acțiunilor de urmărire penală, cele trei persoane au fost reţinute pentru 72 de ore. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 6 ani sau amendă în mărime de peste 100 000 de lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Investigaţiile în acest continuă, iar urmărirea penală este exercitată de către Procuratura Anticorupţie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram