13:34:01 16.04.2024
Stiri

Primarul Chirtoacă este cercetat PENAL într-un alt DOSAR: Procurorii îl acuză că ar fi repartizat ILEGAL apartamente și ar fi cauzat capitalei un prejudiciu de 60 de MILIOANE de lei

Anticorupție 06.09.2017 16:00 Vizualizări3296 Autor: Ziarul National
Primarul Chirtoacă este cercetat PENAL într-un alt DOSAR: Procurorii îl acuză că ar fi repartizat ILEGAL apartamente și ar fi cauzat capitalei un prejudiciu de 60 de MILIOANE de lei


Primarul suspendat al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, cercetat penal în dosarul parcărilor cu plată din capitală, mai are un dosar pe numele său.

Procurorii anunță că, de această dată, Chirtoacă este suspectat de depăşirea atribuţiilor de serviciu, pentru că nu ar fi respectat deciziile instanțelor de judecată la repartizarea spațiului locativ din fondul public de locuințe municipale, prejudiciind bugetul municipal cu 60 de milioane de lei.

Potrivit oamenilor legii, în perioada anilor 1998 – 2013, instanţele judecătoreşti au emis 383 de hotărâri prin care obligau Consiliul Municipal Chişinău (CMC) să asigure diferite persoane şi familiile acestora cu spaţiu locativ din fondul public de locuinţe municipale. Din 2012 și până în ianuarie 2017, Primăria Chişinău, reprezentată de către primarul general, prin înțelegere prealabilă cu părțile în procedura de executare, a găsit o metodă de soluţionare a titlurilor executorii, încheind tranzacţii de împăcare cu persoanele care au prezentat acte executorii ale instanţelor judecătoreşti, prin care CMC era obligat să-i asigure cu locuinţe.

„Prin tranzacţiile de împăcare, s-a stabilit ca Primăria Chişinău, în calitate de debitor, să achite creditorilor, costul mediu al unui apartament, cu suprafeţe diferite, în funcţie de componenţa familială a creditorilor, după proiectul „Prima Casă”, iniţiat de Primăria capitalei. Totodată, s-a convenit ca suma finală achitată de Primărie să fie de 664 euro/1 m2, dintre care 564 euro /1m2 - preţul mediu pentru apartament în varianta albă, iar 100 euro / 1m2 - pentru reparaţie. Ulterior, primarul Chirtoacă, creditorii şi executorii judecătoreşti au semnat câte un proces-verbal de consemnare a condiţiilor tranzacţiilor de împăcare, potrivit cărora Primăria transferă mijloacele băneşti pe conturile executorilor judecătoreşti. Asta chiar dacă, potrivit hotărârilor instanţelor de judecată, CMC era obligat să acorde persoanelor şi familiilor acestora spaţiu locativ cu drept de folosinţă şi nicidecum să acorde mijloace financiare pentru procurarea spaţiului locativ în proprietate privată”, se arată într-un comunicat de presă al CNA.

Procurorii anticorupție acuză că, în acest mod, a fost schimbat modul de executare a titlurilor de către părțile în procedura de executare, fiind modificată esenţa litigiului, competență ce aparține instanței de judecată, care a eliberat documentul executoriu.

Primarul general al capitalei ar fi încheiat 81 de astfel de tranzacţii de împăcare şi a achitat 66 730 577 de lei, cauzând administraţiei publice locale un prejudiciu în proporţii deosebit de mari.

Dorin Chirtoacă, aflat în arest la domiciliu, nu a acomentat acuzațiile CNA. În cazul celuilalt dosar, edilul suspendat a spus anterior că este unul politic și „cusut cu ață albă”, scopul fiind de a-l elimina din conducerea Primăriei Chișinău.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md