10:41:12 28.03.2024
Stiri

Meningita a făcut o VICTIMĂ în R. Moldova. Un copil a fost salvat

Știri 15.06.2015 17:04 Vizualizări2299 Autor: Stela Mihailovici
Meningita a făcut o VICTIMĂ în R. Moldova. Un copil a fost salvat


De la începutul lunii iunie au fost înregistrate două cazuri de meningită în R. Moldova, chiar dacă este o perioadă mai puţin obişnuită pentru infecţia meningococică. Unul dintre bolnavi a decedat, iar un copil infectat a fost salvat, anunță Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP).

Cazul de deces a fost înregistrat încă pe 5 iunie în Spitalul raional Nisporeni. Victima, o femeie de 57 de ani, din satul Șișcani, a fost adusă la spital cu Serviciul Aviasan.

„Medicii au fost alertați în seara zilei de 4 iunie de soțul victimei. Acesta și-a găsit soția leșinată în casă când a venit de la serviciu și a chemat ambulanța. La ora 23.00, femeia a fost internată în spitalul raional, fiind în stare de șoc toxicoinfecțios, iar la ora 00.33 a decedat”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL specialistul CNSP, Laura Țurcan.

Medicul precizează că boala apare mai frecvent în lunile februarie-martie, iar cazurile înregistrate în luna iunie sunt unice și nu este necesară imunoprofilaxia.

Infecţia meningococică esteo boală contagioasă care poate evolua în diferite forme, inclusiv grave, cu meningită purulentă care poate lăsa sechele pe viață sau provoca deces. Sindromul meningian se poate manifesta şi în cadrul altor infecţii provocate de virusurile gripale, paragripale, rinosiciliare, herpetice, enterovirusuri, adenovirusuri etc.

Perioada de incubaţie este de la două la zece zile și se atestă următoarele simptome ale bolii: debut acut, febră, vome repetate, cefalee pronunţată, hiperestezie cutanată, fotofobie, hiperacuzie, redoarea cefei, pot apărea convulsii, tulburări de conştienţă, delir şi hiperagitaţie.

Infecţia meningococică poate fi prevenită prin vaccinare, dar această măsură rămâne limitată în lume şi Republica Moldova din cauza insuficienţei de vaccinuri pe piaţa mondială și costul înalt. În Republica Moldova copiii pot fi protejaţi de meningita purulentă prin imunizări. Această vaccinare este inclusă în Calendarul naţional de imunizări, se efectuează gratuit şi este disponibilă în toate instituţiile de asistenţă medicală primară din ţară.

De la începutul anului, în R. Moldova s-au înregistrat 14 cazuri de infecţie.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md