Băncile din Rusia solicită ajutorul statului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cel mai mare grup bancar din Rusia, Sberbank, a cerut Ministerului de Finanţe subvenţii suplimentare pentru a putea acorda credite ipotecare subvenţionate de 200 miliarde de ruble (3,6 miliarde de dolari), a afirmat Natalya Alymova, director în cadrul băncii ruse, transmite site-ul moscowtimes.com.

Este o creştere de aproximativ 57 miliarde de ruble (un miliard de dolari) a actualei limite a Sberbank pentru credite ipotecare subvenţionate, a anunţat Alymova, într-un interviu acordat publicaţiei ruse „Vedomosti”. Sberbank a dat deja aprobări pentru întreaga sumă pentru care a primit ajutoare de stat.

După ce statul a început subvenţionarea ratelor dobânzilor la creditele ipotecare, cererea pentru acest tip de împrumuturi a crescut cu 32% în martie.

Sberbank nu este singura bancă care a cerut sprijin suplimentar. VTB 24, subsidiară a băncii de stat VTB, va cere în iulie subvenţii suplimentare. În schimb, Bank of Moscow şi Gazprombank au anunţat că nu vor solicita guvernului fonduri suplimentare.

În cursul acestui an, rubla rusească s-a apreciat cu 10% în raport cu dolarul, după ce, în 2014, a pierdut aproape jumătate din valoare. Analiştii avertizează că dificultăţile cu care se confruntă economia rusă vor forţa câteva bănci să solicite ajutorul statului pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...