Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.06.2015

A fost dat startul Săptămânii Europene a Energiei Durabile

A fost dat startul Săptămânii Europene a Energiei Durabile

Săptămâna Europeană a Energiei Durabile (EUSEW: European Union Sustainable Energy Week) a fost, astăzi, lansată. La eveniment a participat viceministrul Economiei, Tudor Copaci, șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, reprezentanți ai Agenției pentru Eficiență Energetică, Fondul pentru Eficiență Energetică, Proiectul European Energie și Biomasă ș.a.
 
În discursul său de inaugurare, Tudor Copaci a mulțumit Delegației UE în Republica Moldova pentru această inițiativă, care, potrivit domniei sale, are un impact semnificativ asupra promovării eficienței energetice și a surselor de energie regenerabile. ”Un obiectiv al nostru este de a propune cetăţenilor energie durabilă, la preţuri rezonabile după exemplul ţărilor europene, iar pentru aceasta Ministerul Economiei implementează un set de acţiuni, ce rezultă din politicile energetice naţionale, dar şi tratatele internaţionale. Avem de valorificat un potenţial important al surselor energetice regenerabile”, a spus viceministrul Economiei.
 
La rândul său Pirkka Tapiola a menţionat că pentru Republica Moldova, sursele de energie regenerabilă sunt în primul rând o alternativă de siguranţă energetică. „Avem un scop comun, cel  de a asigura până în anul 2020, 20% din volumul de energie din surse de energie regenerabile. Acest lucru este vital atât pentru viaţa noastră, cât şi pentru întreaga planetă”, a remarcat şeful Delegaţiei UE.
 
În continuare, Săptămâna Europeană a Energiei Durabile va derula cu un program amplu. Pe 16 iunie, la 12.30,  în perimetrul havuzului central, 50 de copii participanţi la Tabăra de Vară ENERGEL vor susţine un ECO Flash-Mob în promovarea utilizării energiei curate în Republica Moldova. În zilele de 17-18 iunie vor avea loc o serie de conferințe și evenimente dedicate eficienței energetice și surselor de energie regenerabile, cu participarea mediului academic și partenerilor de dezvoltare.
 
Vineri, 19 Iunie, la 16:30, în Grădina Publică Ștefan Cel Mare Ministerul Economiei în claborarea cu proiectul TA-SPSP Energie, finanțat de Uniunea Europeană, va organiza discuții deschise cu privire la îmbunătățirea eficienței energetice în Republica Moldova cu genericul ”Energia este prea scumpă ca să fie risipită”. În cadrul evenimentului, Ministerul Economie va prezenta experiența relevantă a Uniunii Europene și noua legislație a Republicii Moldova cu privire la eficiența energetică, urmată de o discuții libere pe acest domeniu.
 
Săptămâna Europeană a Energiei se va încheia cu cea de a treia ediţie a festivalului SUN Dă-I Fest 2015, care va include dezbateri publice, târg de produse eco,  concursuri cu premii, activităţi distractive pentru adulţi şi copii, dar și un un concert de muzică live alimentată de la energia solară, cu participarea  Heymoonshaker (Marea Britanie), Alex Calancea & Rupt, AmberTraps, FlashBlood, Miriam şi alţii. În aceeași zi, între 13.00-21.00, în grădina publică Ştefan cel Mare va fi lansată o expoziţie de tehnologii de energie regenerabilă: turbine  eoliene, colectoare solare, panouri fotovoltaice, pompe geotermale şi cazane pe biomasă vor fi expuse în aer liber, iar experţii în aceste tehnologii vor oferi toată informaţia doritorilor de a înlocui energia poluantă cu cea prietenoasă mediului ambiant. De asemenea, tinerii entuziaşti îşi vor prezenta inovaţiile ce ajută la producerea energiei curate şi la reducerea consumului de energie.
 
Săptămâna Europeană a Energiei Durabile este la cea de-a doua ediţie și este desfăşurată la Chişinău la iniţiativa Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus