„Două mari oraşe de peste Prut, câştigate de doi milionari penali”, titrează ziare.com. „Oraşe mari din Republica Moldova au intrat pe mâna a doi milionari controversaţi în urma alegerilor locale de duminică. Ilan Shor, un controversat om de afaceri şi învinuit în aşa-zisul „Jaf al secolului” din băncile moldovene, a devenit primar de Orhei din primul tur de scrutin. Ilan Shor este învinuit că a comis abuz de putere şi a încălcat regulile de creditare în perioada în care deţinea funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie de la Banca de economii. Numele lui Ilan Shor figurează de mai multe ori într-un raport al unei companii americane cu privire la jaful de un miliard de dolari din Republica Moldova”, scrie portalul de la Bucureşti.

Aceeaşi publicaţie online scrie despre legăturile lui Renato Usatîi cu lumea interlopă şi politica moldovenească.

„Usatîi s-a aflat până de curând în Rusia, unde a fugit în noiembrie anul trecut, după ce partidul său „Patria” a fost exclus din cursa electorală pentru alegerile parlamentare. Autorităţile moldovene i-au deschis mai multe dosare penale şi intenţionau să-l aresteze. Renato Usatîi este un om de afaceri cu o avere impresionantă. În declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi de anul trecut a indicat că este preşedintele companiei VPT-NN, din Nijni Novgorod, că deţine în Rusia două case, patru terenuri, şase automobile, dar şi 585 de mii de acţiuni la gigantul Gazprom. În 2012-2013 a avut venituri de aproape 100 de milioane de lei moldoveneşti. În presă s-a scris şi despre relaţiile lui Usatîi cu lumea criminală. Pe lângă o fotografie în care apare alături de Grigore Karamalak (Bulgaru'), în 2013 Usatîi a apărut în trei înregistrări telefonice din iarna 2011-2012, vorbind cu şi despre lideri din lumea interlopă”, mai notează ziare.com.

Şi hotnews.ro scrie despre implicarea lui Ilan Shor în scandalul furtului de la bănci, precum şi despre controversatul prorus Renato Usatîi.

„Omul de afaceri Ilan Shor, cercetat penal pentru implicare în furtul miliardului de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, a obţinut victoria din primul tur”, menţionează adevarul.ro.

„Ilan Shor, primar de Orhei. Suspect în cazul „jafului secolului” de la BEM, afaceristul Ilan Shor a câştigat alegerile pentru Primăria Orheiului din primul tur”, scrie infoprut.ro.

Totodată, pe blogul lacoltulstrazii.ro a fost publicat un articol, în ajunul alegerilor, despre „aventura uluitoare a lui Ilan Shor - realitatea din Moldova”.

„Milioane, afaceri spectaculoase, un jaf de miliarde, fotbal, show-biz şi politică, totul în jurul unui tânăr evreu ce face avere în mica republică moldovenească: pare reţeta unui film hollywoodian de succes. Dar nu, este viaţa lui Ilan Shor. Îi place să îşi povestească viaţa în reviste glossy. La 13 ani ar fi avut trei magazine de telefoane mobile; la 14 ani, prima maşină, un Peugeot 406; la 16 ani, o minitipografie. A schimbat vreo zece şcoli şi a terminat liceul chiar la instituţia şcolară fondată de tatăl său. La 18 ani, i-a murit tatăl şi a moştenit afacerile familiei, în primul rând profitabila reţea de duty-free din Moldova; ceva interese pe la bănci; şi acţiuni la aeroport”, scrie autorul articolului.

Autorul vorbeşte despre averea lui Shor, cadourile extraordinar de generoase pentru guvernanţii din RM, făcând trimitere la unele declaraţii precum că Shor este o faţadă pentru nişte interese obscure.

„În 2010, s-a însurat cu Jasmin, o cântăreaţă din Rusia, cu aproape zece ani mai în vârstă ca el. Jasmin e de origine daghestaneză, nu este exagerat de talentată, dar a fost decorată recent ca artist emerit al poporului rus. Putin i-a înmânat personal decoraţia. Shor este milionar în dolari, conform propriilor declaraţii, dar ar avea datorii uriaşe, de aproape 300 de milioane. E acuzat că ar fi actorul principal în Furtul Secolului, în care a dispărut un miliard de dolari din băncile moldoveneşti. Un raport internaţional îl acuză că din postura de şef al Consiliului de Administraţie al unei bănci locale ar fi orchestrat frauda. A fost reţinut o perioadă, apoi plasat în arest la domiciliu, unde se află şi astăzi”, se spune pe blog.

„În 2014, intra în consiliul de administraţie al băncii amintite, dar şi în cel al aeroportului din Chişinău. Prelua controlul asupra altor două bănci. Şi tot în 2014 începea să investească în mass-media. O firmă controlată de el operează azi aeroportul. A obţinut cetăţenia Republicii Moldova, la urgenţă, ca pentru un investitor respectabil. Până acum, cetăţenia a fost doar un fel de moft, căci un paşaport israelian are oricum mai multe avantaje. E suspectat că are contacte politice cu fostul premier Vlad Filat, căruia i-ar fi cumpărat un avion, dar şi cu mai vechiul preşedinte comunist Vladimir Voronin, căruia i-ar fi oferit o clădire pentru sediu”, se scrie în articol.