13:25:01 19.04.2024
Stiri

Putin, pus într-o situație dificilă de „infanteristul” său Kadîrov

Știri 05.09.2017 09:00 Vizualizări3957 Autor: Ziarul National
Putin, pus într-o situație dificilă de „infanteristul” său Kadîrov RIA


Nemulțumirea deschisă a șefului Ceceniei față de politica externă a Moscovei, declarația deschisă a acestuia că se va răzvrăti dacă Kremlinul nu încetează să sprijine autoritățile din Myanmar, care „asupresc minoritatea musulmana rohingya”, a pus pe jar conducerea Rusiei. Putin este plecat în China, la summit-ul BRICS, iar Kadîrov a cerut revizuirea urgentă a politicii externe a Rusiei față de Myanmar, aliatul Chinei, pe care ar vrea să-l „lovească cu armele nucleare”.

Situația cu rectia musulmanilor din Rusia la evenimentele din Myanmar este neplacuta pentru conducerea rusă, deoarece are loc în momentul întâlnirii președintelui rus cu președintele chinez Xi Jinping înainte de summit-ului BRICS din orașul chinez Xiamen.

Acum, Kremlinul este pus în fața unei alegeri – fie să sprijine protestele musulmane care contrazic interesele Moscovei și să irite China, fie să astupe gura protestatarilor, riscand să supere populația musulmană din Rusia, scrie Pagina de Rusia.

În 2012, Kadîrov, care se declara „infanteristul personal” al lui Putin, a apelat direct la presedintele tarii cu o cerere in care il ruga sa „atraga atenția comunității internaționale asupra conflictelor inter-religioase din vestul Myanmarului și sa promoveze pacea în această țară“. „În numele a milioane de musulmani ruși cer președintelui să folosească toată autoritatea șefului statului – membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU – să atragă atenția comunității mondiale asupra tragediei poporului rohingya“, – a scris Kadîrov.

Dar, în anii următori, Rusia a presarat demersurile sale cu declarații neutre despre „îngrijorarea“ privind ciocnirile care au dus la victime în rândul populației civile, precum și despre deteriorarea accentuată a situației umanitare din țară.

Cu toate acestea, pe durata conflictului intern din Myanmar, care dureaza de cinci ani, Rusia a planificat să construiască noi relații economice cu această țară, semnand contracte importante in domeniul militar, nuclear si comercial.

Mai grav este că, în pofida îngrijorării declarate privind situația umanitară din Myanmar, în martie 2017, Rusia a refuzat să sprijine rezoluția Consiliului de Securitate al ONU privind necesitatea de a proteja populația musulmană din Myanmar. Textul rezoluției susține că, în scopul prevenirii unor noi masacre a musulmanilor de către forțele guvernamentale, ar trebui să se permită organizațiilor umanitare accesul în toate zonele afectate de violență. Myanmar a interzis complet orice actvitate umanitara a ONU care furnizează hrană, apă și medicamente civililor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md