Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU după ultimul test nuclear nord-coreean

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgență luni pentru a discuta despre cel mai recent test nuclear nord-coreean și pentru a analiza posibilitatea unei noi serii de sancțiuni internaționale împotriva Coreii de Nord, relatează AFP.

Reuniunea, care a început la ora 10:00 locală (14:00 GMT) la New York, are loc într-un climat extrem de tensionat după ce Phenianul a anunțat duminică că a testat o bombă cu hidrogen, cea mai puternică de până acum, și în momentul în care regimul lui Kim Jung-Un pare că se pregătește pentru lansarea unei noi rachete balistice.

Cel de-al șaselea test nuclear întreprins de Coreea de Nord a avut o putere estimată la 50 de kilotone, de cinci ori mai puternic decât al cincilea test nuclear întreprins de Coreea de Nord în septembrie 2016, și de peste trei ori mai puternic decât bomba americană ce a distrus Hiroshima în 1945.

Înaintea reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, care este publică, Japonia a cerut o „nouă serie de sancțiuni”. Noile măsuri coercitive ar putea include trimiterea înapoi în Coreea de Nord a expatriaților săi și vor viza de asemenea sectorul petrolier, care nu a fost afectat de ultimele sancțiuni adoptate pe 5 august.

Potrivit experților, ultimul test nuclear nord-coreean, prezentat drept o provocare la adresa Statelor Unite, ar putea fi perceput ca o modalitate de presiune asupra Chinei pentru ca aceasta să convingă Washingtonul să lanseze un dialog cu Phenianul.

Cel de-al șaselea test nuclear efectuat de Phenian a coincis cu deschiderea duminică în China a summitului anual „BRICS”, reuniune a celor cinci mari puteri emergente (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud).

Prin acest ultim test nuclear, Kim Jong-Un încearcă să facă presiuni asupra liderilor chinezi, a afirmat David Kelly, specialist în geopolitică în cadrul China Policy, cu sediul la Beijing.

„Mesajul lui este: nu vă jucați cu mine”, a afirmat expertul, care a estimat că Kim Jong-Un consideră că este „victima jocului dintre Washington și Beijing”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...