Rușinea Europei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Victor Orban, premierul-problemă al Europei, autocratul care a pus în discuție modelul democrației liberale și întregul sistem de valori occidental, are un adeversar de temut în România. Alcătuit dintr-un amestec exploziv de impostură infantilă cu minciună patologică, Victor Ponta, premierul-penal al României i-a luat fața vecinului de la Budapesta, ajungând el rușinea Europei. Unic, în felul său, personajul a spart embargoul liderilor europeni participând la jocurile europene din Azerbaidjan. Spre stupefacția tuturor, a fost surprins vineri, la Baku, în preajma președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Este singurul premier prins cu studii falsificate care rezistă încă în funcție. Până și moldovenii au scăpat de impostorul lor, Chiril Gaburici. Este singurul premier anchetat penal care fuge de justiție, ascunzându-se în spatele imunității. Acest lucru scoate din minți orice om de bun simț. Un jurnalist francez de la L’express i-a trântit-o în față în timpul unui interviu: „Refugiindu-vムîn spatele imunității, lăsați impresia cムsunteți deasupra legii. Totuși, poporul român cere moralizarea vieții politice. De altfel, pe această temムv-a și învins Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale din această iarnă”.

Agenția Bloomberg zugrăvește tabloul unui premier cam imatur, pasionat de „jucării pentru oameni mari”, adică de mașini puternice de 300 de cai putere, dar cam lipsit de responsabilitate politică: „Va lua mai mult timp să se finalizeze ancheta, tulburând piețele și prevestind agitații politice într-o țară cheie din Estul Europei, considerată economia cu cea mai rapidă creștere din regiune și care găzduiește o parte din sistemul antirachetă NATO”.

De notat aici că Bloomberg a atins un punct sensibil: România e ultima redută reală a NATO în fața încercării Rusiei de a-și spori influența în regiune. Ucraina e într-o situație fără ieșire, Republica Moldova se balansează pe muchie de cuțit, Bulgaria și Ungaria joacă la două capete. O Românie care și-ar pierde busola ar fi un dezastru pentru aliații nord-atlantici. În plus, situația se tensionează prin replicile Rusiei la deplasarea de armament greu în estul Europei.

Astfel de articole umplu paginile publicațiilor de afară. În replică, contraofensiva de imagine a Guvernului amplifică răul făcut deja României de comportamentul irațional al premierului. Acuzația că în România a avut loc o tentativă de lovitură de stat prin intermediul magistraților sună gravissim, dar nu se sprijină pe nimic. Opoziția îl acuză că în acțiunile sale de lobby extern a inclus și Ministerul de Externe, ambasadorilor fiindu-le prezentat punctul de vedere al PSD ca și cum aceștia ar fi angajații partidului, nu reprezentanți ai țării.

Dacă Ponta va mai formula și plângere la Parchet, cerându-le procurorilor să ancheteze o lovitură de stat imaginară, cum amenința duminică „pe surse” la televiziunea amicului Ghiță, ridicolul ajunge pe culmi greu de imaginat într-o țară UE. Guvernul Ponta a reușit performanța în numai trei ani de a organiza un puci parlamentar real în 2012 și de a denunța o lovitură de stat fantasmagorică trei ani mai târziu pentru a camufla o mineriadă legislativă împotriva justiției. E prea mult chiar și pentru țări că Burkina Faso, Eritreea sau Coasta de Fildeș, în UE de neconceput. Acest partid cu Victor Ponta în frunte a ajuns un pericol pentru România și rușinea Europei.

În fine, este singurul premier cunoscut în UE care se ascunde de justiție nu doar în spatele imunității parlamentare, ci şi sub cearceafurile unui spital. Fix în ziua audierii la DNA a șters-o în Turcia pentru a se opera la rotulă, la câteva săptămâni bune de la un accident la baschet care nu l-a impiedicat totuși să fugă de procurori remarcabil de sprinten, din ce am văzut cel puțin la tribuna Parlamentului.

În treacăt fie spus, unde i-o fi dispărut mândria de a fi român? Știm că preferă destinațiile de lux când se relaxează în vacanțe la Dubai, Roma sau New York, mai știm că a avut bonă filipineză, dar nici în spitalele din România nu mai are încredere? Naționalismul premierului se dovedește un fals de uz intern, un copy paște, o imitație penibilă. Una țipă la televizor, alta face în realitate. Cât de mult îi pasă lui Victor Ponta de imaginea țării lui în aceste zile, când prin acțiunile și mesajele sale echivoce în plan extern, precum și prin atacurile partidului său – ca o mineriadă continuă împotriva justiției și statului de drept – face praf imaginea României?

PS: Discut cu tot felul de jurnaliști străini în aceste zile cărora le spun invariabil același lucru: mă mândresc cu justiția din România, așa imperfectă cum este, dar mi-e îngrozitor de rușine cu politicienii ei penali, tot mai mulți, mai agresivi, mai periculoși, mai perfecți în furt.

Hotnews.ro


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...