Cine sunt principalii investitori în economia Republicii Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În prima jumătate a anului 2017 s-a înregistrat o creştere de 2,5% (în preţuri comparabile) a investiţiilor în active imobilizate faţă de perioada similară a anului 2016.

Sursele principale de finanțare a activității investiționale sunt mijloacele agenților economici şi populației, care în ianuarie-iunie 2017 au format 73% din totalul investiţiilor în active imobilizate, chiar dacă s-au diminuat cu 3,6% faţă de perioada similară a anului 2016.

În structura investiţiilor pe tipuri de active o parte importantă a fost orientată la procurarea utilajului, maşinilor, instalațiilor de transmisie, care a constituit 37,6% din volumul total al mijloacelor utilizate, fiind în creştere cu 1% comparativ cu perioada similară a anului 2016, scrie mold-street.com.

Cota mijloacelor investitorilor străini a constituit 5,6% din volumul total al investiţiilor utilizate şi au înregistrat o majorare cu 27,8%.

De asemenea, investiţiile în construcții inginerești s-au majorat cu 58,2%. Cota-parte a investițiilor realizate la construcția clădirilor rezidențiale a constituit 16,5%, iar cea a clădirilor nerezidențiale a constituit 15,8% din volumul total al mijloacelor utilizate.

Volumul acestor investiții a scăzut cu 2,8% și 7,2%, respectiv.

Cota investițiilor în mijloace de transport a constituit 10,6% din volumul total al mijloacelor însușite. Volumul acestora a fost la nivelul semestrului I 2016.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...