Actualitate

OSCE: Încetarea focului în estul separatist al Ucrainei rămâne ‘precară’

‘Încetarea focului este respectată în mare măsură pe linia frontului’, în pofida unor schimburi de focuri rare, a mai spus el.

El a localizat două puncte fierbinți: satul Șirokin, la zece kilometri de portul strategic Mariupol, ultimul oraș important din zona de conflict sub controlul Kievului, și zona din jurul ruinelor aeroportului din Donețk, ajuns sub controlul rebelilor în ianuarie, după luni de lupte grele.

‘Partea bună este că cele mai multe dintre aceste lupte au loc cu arme ușoare sau de calibru mic și există indicii că armele grele au fost retrase și sunt rar utilizate’, a spus Alexander Hug.

Cu toate acestea, Hug a criticat faptul că observatorii sunt împiedicați să controleze retragerea celor două părți. OSCE nu a obținut încă inventarele armelor retrase și nu a putut vizita locurile unde sunt depozitate aceste arme, a mai spus el.

‘Stabilitatea relativă este pentru moment precară’, a conchis el, spunând că armele ar putea fi dislocate rapid pe pozițiile anterioare.

Acordurile semnate la Minsk la 12 februarie, cu medierea președintelui francez François Hollande și a cancelarului german Angela Merkel și în prezența președintelui rus Vladimir Putin, prevăd retragerea armelor de calibru mai mare de 100 mm pentru crearea unei zone tampon de 50 până la 140 de kilometri în funcție de tipul de arme.

Sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *