00:14:05 26.04.2024
Stiri

De ce al Treilea Război Mondial ar putea avea loc în 2017. Care sunt ameninţările prezentului

Știri 02.09.2017 16:01 Vizualizări2649 Autor: Ziarul National


De ce al Treilea Război Mondial ar putea avea loc în 2017. Care sunt ameninţările prezentului Sursa: ziare.com

Situaţia foarte tensionată din multe zone ale lumii, dar şi dintre Statele Unite şi Rusia, care a dus la discuţii despre un nou Război Rece, i-a făcut pe mulţi să se gândească la un posibil al Treilea Război Mondial. Iar, de câţiva ani, temerile privind un nou conflict mondial sunt tot mai mari.

Patrick Knox, reporterul pe afaceri externe al The Sun, scrie că ameninţările cele mai mari de astăzi sunt din partea Coreei de Nord, a Siriei, a lui Putin şi a Statului Islamic.

Sursa citată scrie că lumea ar putea fi într-un pericol şi mai mare decât în perioada Războiului Rece.

De altfel, omenirea a fost doar în anul 1953 mai aproape de distrugerea Pământului în urma unei catastrofe provocate de oameni. Astfel, potrivit „ceasului Apocalipsei”, suntem la doar două minute şi jumătate de „miezul nopţii”.

Printre motive ar fi creşterea naţionalismului, comentariile lui Donald Trump cu privire la armele nucleare, dar şi ameninţarea reprezentată de cursa înarmării între Statele Unite şi Rusia.
The Sun aminteşte şi de numeroasele atacuri teroriste, care împreună cu tensiunile crescute din lume şi cu ameninţările nucleare ale Coreei de Nord au sporit temerile privind un conflict militar major.

Astfel, publicaţia britanică a cerut opinia mai multor experţi militari şi în contraterorism, legat de posibilitatea izbucnirii unui al treilea conflict mondial, în puţin mai mult de un secol.

De ce este 2017 un an atât de periculos?

Începând din vara anului trecut, s-au petrecut mai multe evenimente deosebit de importante pe scena mondială, şi nu doar în ce priveşte securitatea. Toate însă au partea lor de impact.

Printre ele, sunt enumerate votul pentru Brexit, conflictul care continuă în Siria, atacul american asupra unei baze din această ţară, continuarea testelor cu rachete balistice de către Coreea de Nord, ripostele Japoniei prin exerciţii militare de atac, expulzarea Statului Islamic din autoproclamatul califat şi încurajarea adepţilor să întreprindă atacuri de tip lup singuratic sau atacurile teroriste de la Manchester, Londra şi Barcelona.

De ce este considerată Siria un posibil declanşator al celui de-al Treilea Război Mondial?

Anul trecut, preşedintele rus Vladimir Putin a luat apărarea regimului Bashar al Assad, atât prin vorbe, cât şi prin fapte, astfel punând Rusia între Siria şi Occident.

Punctul culminant a fost atins odată cu atacul despre care aminteam mai sus, din luna aprilie, când Statele Unite au răspuns cu zeci de rachete Tomahawk atacului cu gaz chimic al regimului Sirian. Ca urmare, Rusia şi Iran au transmis că vor răspunde oricărei acţiuni militare americane.

„Am văzut Rusia sporindu-şi sfera de influenţă şi fiind destul de agresivă la graniţele sale şi părând că scapă basma curată. Şi asta o va determina să facă şi mai mult. Ruşii au făcut totul după bunul plac. Revista Time a spus că omul anului 2016 a fost Trump, dar de fapt a fost Putin. I-a ieşit totul. Totul”, a spus Alan Mendoza, director executiv al tink-tankului de securitate Henry Jackson Society.

Va începe Statul Islamic un război mondial?

Pe măsură ce jihadiştii Statului Islamic au fost izgoniţi din Siria şi Irak, se pot implica într-o campanie mondială de teroare, şefii agenţiilor de securitate din toată lumea temându-se de atacuri de tipul lup singuratic.

„Nu este nimic nou, de fiecare dată când Statul Islamic pierde, atacă în străinătate. Este un mod de a le arăta susţinătorilor lor că sunt în continuare puternici şi pot aparent să atace în voie”, spune Veryan Khan, director al Terrorism Research & Analysis Consortium.

Este Coreea de Nord într-adevăr o ameninţare pentru pacea mondială?

Foarte multe priviri sunt îndreptate în acest an către Coreea de Nord, de unde nu puţini cred că ar putea începe un conflict mondial. Dezertorul şi fostul diplomat nord-coreean Thae Yong Ho a spus că „atâta timp cât Kim Jong Un este la putere, Coreea de Nord nu va renunţa la armele sale nucleare”.

Principalul duşman al ţării este America, liderul suprem Kim Jong Un ameninţând deseori Statele Unite cu un război nuclear la scară largă, cu atacuri pe coasta de vest sau la baza militară de la Guam, dar şi direct pe preşedintele american Donald Trump. Iar acesta nu a rămas fără replică, precizând nu o dată că SUA iau extrem de serios în calcul o ripostă, dacă va fi cazul.

Va risca Donald Trump să înceapă un război mondial?

Însă ce va face liderul celei mai puternice ţări a lumii? Cel puţin un lucru e sigur: experţii spun că restul lumii ar trebui să fie îngrijorată în legătură cu mesajele transmise de preşedintele american pe Twitter.

„El va reprezenta o adevărată provocare pentru diplomaţi. Unul dintre motive este că ne-am obişnuit să fie doar un lider mondial imprevizibil, iar acesta era Kim Jong Un. Acum avem un al doilea, Donald Trump”, a spus şi John Andrews, expert în afaceri internaţionale şi experimentat corespondent extern.

Sursa: ziare.com


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md