Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.09.2017

Investițiile străine directe s-au majorat cu 24 la sută în trimestru I al anului 2017

Investiţiile străine directe au înregistrat intrări nete în valoare de 40,2 milioane dolari, ca urmare a creşterii nete de pasive cu 41,9 milioane dolari, în timp ce activele nete s-au majorat cu 1,7 milioane dolari. Ca rezultat, în trimestru I al anului 2017 intrările nete de investiții străine directe s-au majorat cu 24 la sută comparativ cu perioada similară din 2016.
 
Pe parcursul trimestrului, investitorii din Republica Moldova au efectuat investiții directe în străinătate sub formă de acțiuni în întreprinderile de peste hotare în valoare de 1,5 milioane dolari. Totodată, investitorii direcți din străinătate au achitat 0,2 milioane dolari din datoriile lor față de întreprinderile-fiice rezidente. Astfel, activele externe ale rezidenților sub formă de investiții directe s-au diminuat cu 1,7 milioane dolari în valoare netă.
 
Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, creșterea netă a pasivelor a fost generată preponderent de reinvestirea profiturilor de către investitorii străini în întreprinderile-fiice moldovenești în sumă de 33,1 milioane dolari și de participațiile noi în capitalul întreprinderilor din Republica Moldova în sumă de 11 milioane dolari. Totodată, au fost efectuate achitări nete ale datoriilor întreprinderilor rezidente față de investitorii lor direcți de peste hotare în valoare de 2,3 milioane dolari.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus