Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Primul sunet învăluit în tăcere.…

Primul sunet învăluit în tăcere. Școlilor române din regiunea transnistreană li s-a interzis să intoneze imnul R. Moldova

Încălcarea dreptului la educație pentru elevii celor opt școli cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană a devenit o normă după ani de abuz din partea administrației din stânga Nistrului. Şcolile cu studiere în limba română din stânga Nistrului au fost, în ultimii 25 de ani, o monedă de schimb pentru pretinsele autorităţi de la Tiraspol în procesul de negocieri cu Chişinăul, iar cei care au de suferit din cauza acestor tranzacţii sunt copiii care vor să înveţe în limba de stat – limba română.

Și în acest an careul a fost unul mai puțin solemn în unele dintre cele opt instituții de învățământ, unde învață circa 2000 de elevi. Mai mulți directori a școlilor cu predare în limba română au anunțat că au fost preîntâmpinați la telefon despre interzicerea intonării imnului de stat și a arborării drapelului. De asemenea, la evenimentele de deschidere a anului școlar au fost prezenți reprezentanții miliției, care intimidează elevii și profesorii. În acest an, ei au putut fi observați la Gimnaziul din s. Corjova, Liceul Teoretic “Lucian Blaga” din Tiraspol, dar și Gimnaziul din s. Roghi.

Potrivit reprezentanților Asociației Promo-Lex, la Gimnaziul din s. Roghi s-au deplasat un număr mai mare de milițieni, comparativ cu anii precedenți. „În preajma instituției au fost observate trei autovehicule și aproximativ zece reprezentanți ai miliției”, susțin cei de la Promo-Lex.

Am discutat cu Eleonora Cercavschi, directoarea Liceului Teoretic „Ştefan cel Mare” din Doroţcaia. Aceasta ne-a spus că, în acest an, careul s-a desfășurat fără incidente.

„Slavă Domnului, în acest an primul sunet s-a desfășurat bine. A fost liniștit, nu a venit niciun milițian. Însă, noi aducem copii la școală, dar cine știe cu câte probleme s-au ciocnit colegii mei care au școlile în regiunea transnistreană”, a menționat aceasta. 

„Zilnic, cele opt şcoli cu predare în limba română se confruntă cu o atitudine discriminatorie din partea autorităţilor din stânga Nistrului: mărirea preţului la chirie, sedii confiscate, interdicţia de a aduce manuale noi, tehnică sau produse alimentare din dreapta Nistrului, obstacole la libera circulaţie a elevilor şi profesorilor, interdicţia de a intona imnul de stat al R. Moldova şi de a arbora Tricolorul pe sediile şcolilor”, susține Ion Iovcev, directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol.

„Situația școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană rămâne una critică. La aproape 5 ani de la pronunțarea Hotărârii Curți Europene pentru Drepturile Omului în cauza Catan și alții, aceasta rămâne executată. Prin Hotărârea CtEDO din data de 19.10.2012 a recunoscut violarea Articolului 2 Protocol 1 – Dreptul le Educaţie în raport cu Federaţia Rusă”, subliniază membrii Promo-Lex.

Citiți aici despre problemele cu care se confruntă cele opt școli române din regiunea transnistreană.