Tiraspolul acuză Chişinăul că încalcă dreptul internaţional, expulzând oficialii ruşi care se îndreaptă în Transnistria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aşa-numitul Minister de Externe de la Tiraspol anunţă că, în ultimile zile, de pe Aeroportul Internaţional Chişinău au fost expulzaţi mai mulţi oficiali ruşi care ar fi trebui să ajungă în regiunea transnistreană, acţiunile Chişinăului fiind catalogate drept o „filtrare” a oaspeţilor străini care se îndreaptă în Transnistria”.

Conform aşa-numitor autorităţi, din drum au fost întorși preşedintele Colegiului al experţilor militari ruşi, general-maiorul rus Alexandr Vladimirov, membrii delegaţiei Osetiei, în frunte cu şeful Administraţiei preşedintelui „Republicii Osetia”, Igor Kozaev şi adjunctul directorului executiv al fondului „Lumea rusă”, Vsevolod Jeleznev.

„Acţiunile reprezentanţilor Republicii Moldova demonstrează aplicarea de către Chişinău a mecanismului de „filtrare” a oaspeţilor străini care se îndreaptă în Transnistria”, se arată în comunicatul de presă al MAE de la Tirapsol.

„Deosebit de îngrijorătoare este situația cu interdicția de intrare în Republica Moldova, a reprezentantului Legislativului din regiunea transnistreană în Federaţia Rusă, Olga Gukalenko. Fiind cetățean al Transnistriei, i s-au încălcat drepturile. Prin acţiunile inumane ale organelor de forţă moldoveneşti, cetăţeanca Transnistriei a fost lipsită de dreptul de a-şi vizita casa şi se a se întâlni cu rudele şi apropiaţii”, se mai arată în comunicat.

Astfel, aşa-numitul MAE din stânga Nistrului afirmă că acest caz reprezintă un precedent foarte periculos, care ar putea afecta critic nivelul tensiunii în relaţiile bilaterale.

Sursa citată menționează că, aşa-numitele autorități vor notifica membrii formatului de negocieri „5+2”, despre acţiunile autorităţilor de la Chişinău, care sunt caracterizate ca fiind „provocatoare”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...