(STUDIU) Beneficiile pentru sănătate ale mâncării condimentate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Consumul regulat de hrană condimentată ar proteja împotriva unei serii de boli și ar reduce riscul decesului prematur, se arată într-un studiu al unei echipe de cercetători chinezi pe marginea obiceiurilor alimentare ale aproximativ o jumătate de milion de persoane.

Vastul grup de persoane a fost monitorizat timp de câțiva ani, rezultând că acele persoane care mănâncă aproape zilnic mâncare condimentată trăiesc în medie mai mult decât cei care nu mănâncă aproape niciodată condimentat. Riscul de deces prematur scade cu 14% la acele persoane care mănâncă mâncare condimentată. Efectul este și mai accentuat atunci când nu se consumă alcool, ci se preferă apa sau ceaiul, scrie Agerpres.

Potrivit cercetătorilor, capsaicina din ardei ar avea proprietăți anti-inflamatorii și antioxidante, asigurând astfel o anumită protecție împotriva bolilor respiratorii și cardiovasculare, precum și a cancerului. Studiul are însă limite evidente: nu au fost luate în calcul celelalte obiceiuri alimentare și modul de viață al persoanelor. Însă se poate spune că un consum regulat de mâncare condimentată ar putea fi semnul unui comportament general mai sănătos și că asocierea cu longevitatea s-ar putea explica în acest fel.

Autorii studiului apreciază însă că mâncarea condimentată în sine ar juca un rol semnificativ în prelungirea duratei vieții.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...