Jurnal TV a intrat în posesia documentului în care se menţionează că monitorizarea a fost prelungită până la 31 iulie 2020. Consiliul Birourilor Carte Verde de la Bruxelles subliniază că problemele restante trebuie să fie rezolvate în cel mai scurt timp, iar sănătatea şi stabilitatea financiară a pieţei Carte Verde din Moldova trebuie să fie îmbunătăţite în continuare. Se vorbeşte şi despre riscuri. 

În acest context, Consiliul Birourilor Carte Verde de la Bruxelles solicită Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova să furnizeze o analiză actualizată şi completă a celui mai nefavorabil scenariu al pieţei Carte Verde din Moldova până pe 8 septembrie. 

Portalul newsmaker.md a scris anterior că problemele la BNAA au apărut când a fost pus sechestru pe conturile companiilor de asigurări ASITO, Moldasig şi Alliance Insurance Group în contextul dosarului furtului miliardului din sistemul bancar, în care Veaceslav Platon a fost condamnat. Instanţa l-a recunoscut pe Platon beneficiar al acestor companii, însă avocaţii omului de afaceri neagă informaţia. Reprezentanţii celor trei firme au depus demersuri la Curtea de Apel Chişinău privind ridicarea sechestrului, dar nu există deocamdată o finalitate. Presa a scris anterior despre riscul excluderii ţării noastre din sistemul Carte Verde.

Am încercat să obţinem un comentariu de la BNAA. Şefa instituţiei, Alina Osoianu se află în concediu de maternitate, iar directorul executiv adjunct al Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule, Pavel Caţer, nu a fost de găsit. La numărul de telefon afişat pe site-ul Biroului ni s-a spus că Pavel Caţer nu este la serviciu şi să revenim după ora prânzului. Ulterior, nu a mai răspuns nimeni la telefon. L-am găsit în schimb pe preşedintele Consiliului de Administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Valeriu Chiţan, care afirmă că situaţia este sub control. 

Nu este pentru prima dată când ţara noastră se confruntă cu probleme în acest sistem. Anul trecut, fosta judecătoare Adela Andronic a fost demisă în urma scandalului tranzacţiilor dubioase de la Biroul Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule. Asta după ce, în 2015, ea a suspendat activitatea conducerii BNAA pentru aproape două luni, decizie anulată ulterior de Curtea de Apel Chişinău. În această perioadă, instituţia ar fi fost prejudiciată cu peste 20 de milioane de lei şi a ajuns în imposibilitatea de a plăti garanţia externă de 4,2 milioane de euro.

În consecinţă, Consiliul Birourilor Carte Verde de la Bruxelles a hotărât suspendarea Moldovei din sistemul internaţional Carte Verde începând cu 1 octombrie 2015, beneficiind însă ulterior de o serie de amânări succesive. În luna iunie 2016 s-a decis însă păstrarea ţării noastre în sistem. Judecătoarea Adela Andronic a pledat nevinovat.