Uhuru Kenyatta (55 de ani), ales preşedinte pentru prima dată în 2013, fusese declarat câştigător de către Comisia electorală din Kenya pe 11 august, cu 54,27% din voturi, faţă de cele 44,74% din sufragii obţinute de opozantul istoric Raila Odinga (72 de ani), învins deja în scrutinurile prezidenţiale din 1997, 2007 şi 2013.

''În legătură cu eventuala afectare a integrităţii alegerilor de ilegalităţi şi nereguli, Curtea este de părere că acesta este cazul. Alegerile prezidenţiale nu s-au desfăşurat în acord cu Constituţia şi de aceea rezultatul este invalid şi nul'', a declarat preşedintele Curţii Supreme de la Nairobi, David Maraga.

Este prima dată în Africa când un tribunal suprem anulează rezultatul unor alegeri prezidenţiale, conform opoziţiei kenyene. Decizia, pe cât de dramatică pe atât de neaşteptată, a fost adoptată cu majoritate, doi dintre cei şapte judecători exprimându-şi opinii disidente.

Coaliţia opoziţiei kenyene Nasa a salutat 'decizia istorică' adoptată de Curtea Supremă, în timp ce Raila Odinga a afirmat că nu are 'absolut deloc încredere' în capacitatea Comisiei electorale de a desfăşura noi alegeri.

''Aceasta este într-adevăr o zi istorică pentru poporul kenyan. Pentru prima dată în istoria democratizării Africii, o curte a dat o decizie care anulează alegeri prezidenţiale în care s-au înregistrat nereguli'', a subliniat Odinga, după anunţul hotărârii Curţii Supreme.

După scrutinul din 8 august, opoziţia kenyană a denunţat fraude masive şi pe 18 august a decis să se adreseze Curţii Supreme.

Cel puţin 28 persoane şi-au pierdut viaţa în violenţele care au izbucnit în Kenya după ce Uhuru Kenyatta a fost declarat câştigător. Majoritatea au fost împuşcaţi sau omorâţi în bătaie de poliţie în timpul protestelor din fiefurile opoziţiei.