08:11:10 25.04.2024
Stiri

Usatîi consideră că Plahotniuc „strigă” că e principalul proeuropean în R. Moldova doar pentru ca să nu fie ATINS de SUA și UE

Politică 01.09.2017 17:30 Vizualizări1682 Autor: Ziarul National
Usatîi consideră că Plahotniuc „strigă” că e principalul proeuropean în R. Moldova doar pentru ca să nu fie ATINS de SUA și UE


Liderul Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, ar ataca Federația Rusă doar pentru ca să aibă un alibi în fața americanilor și europenilor, în cazul în care organele de drept din Federația Rusă ar porni o urmărire penală pe numele său. Declarații în acest sens au fost făcute de președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, în cadrul unei emisiuni la postul rus de televiziune TVȚ.

În cadrul acestei emisiuni s-a discutat pe larg despre situația politică din R. Moldova, despre relațiile tensionate cu Rusia, iar Usatîi, precum și activistul civic Valeriu Pașa, au spus că toate problemele ar fi din cauza lui Vlad Plahotniuc.

„Plahotniuc a obținut ce și-a dorit. Noi astăzi continuăm să discutăm despre „obkom”-ul de la Washington. Eu încă din 2014, atunci când eram în Moldova, le spuneam (americanilor n.r.) să nu se bage în treburile noastre interne. Le-am spus chiar că voi transforma Ambasada într-o sală de karaoke. Dar astăzi americanii nu au nimic cu ce se întâmplă. E vorba de Plahotniuc care a comis infracțiuni în România, Rusia, Germania, Italia și SUA. El înțelege că, dacă strigă astăzi că e principalul proeuropean al țării, atunci nu va fi atins. Știm și de ce. El mai înțelege că poate să primească o „torpilă” conform legii din partea Rusiei”, a precizat acesta.

În aceeași ordine de idei, Renato Usatîi a explicat despre ce „torpilă” ar fi vorba: „Plahotniuc are nevoie de alibi. El spune că, uite, ruşii mă urmăresc nu din cauza că am încălcat legea şi am comandat câteva omoruri, jafuri, am participat la furtul miliardului şi spălare de bani, dar mă urmăresc pentru că eu am întors avionul lui Rogozin. Mă urmăresc pentru că la 9 mai la noi se sărbătoreşte concomitent Ziua Victoriei şi Ziua Europei”.

De asemenea, Usatîi a mai spus în emisiunea dedicată situației din R. Moldova că ar fi împotriva oricăror „obkom”-uri occidentale, dar nu asta e problema reală. „Ei au inventat poveşti despre „tancurile ruseşti”, care sunt reprezentate de Dodon şi „Partidul Nostru”. În 2014, ei au simțit că se poate configura o majoritate pro-rusă, formată din „Partidului Nostru” şi PSRM, iar eu și partidul pe care-l reprezentam a fost scos din cursa electorală cu două zile înainte de alegeri. Eu invocat faptul că partidul este finanțat din Rusia. La fel s-a întâmplat și în cazul alegerilor prezidențiale. Cei de la NDI și IRI spuneau că-s principalul favorit în cazul alegerilor directe ale președintelui. Au rezolvat problema într-o singură zi prin intermediul Curții Constituționale. Au modificat vârsta minimă a candidatului pentru funcția de președintele, de la 35 de ani, la 40 de ani”, a amintit Usatîi.

Nu în ultimul rând, Usatîi s-a referit și la Igor Dodon, care în opinia sa este controlat de Vlad Plahotniuc. „Regret că l-am susținut în turul doi al alegerilor prezidențiale. Eu am reprezentat votul decisiv, atunci când am îndemnat alegătorii noștri să voteze pentru Dodon. El jura că în trei luni îl vom înlătura pe Plahotniuc, că vom avea majoritate constituțională și vom întoarce țara în direcția corectă. Dar el ce a făcut?”, s-a plâns Renato Usatîi.

Deocamdată, cei vizați de Usatîi nu au venit cu o reacție la declarațiile sale.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md