Exercițiile militare din Belarus îngrijorează Occidentul; Ce va face Lukașenko?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O serie de manevre militare de amploare programate de Rusia şi Belarus pe teritoriul ambelor state au pus deja pe jar Occidentul şi vecinii celor două ţări, iar Moscova caută acum explicaţii care să calmeze spiritele.

Manevrele care simulează respingerea unui atac al unor forţe „extremiste” străine asupra Belarusului urmează să aibă loc la mijlocul lunii septembrie, dar reprezentanţii Ministerului Apărării de la Moscova susţin că acestea nu vizează pe nimeni în particular, relatează Defense News.

Statele baltice şi Polonia se arată îngrijorate de amploarea exerciţiilor militare programate de Rusia şi Belarus în regiune pentru perioada 14-20 septembrie.

Există temeri că trupele ruseşti vor rămâne în Belarus, după exerciţiile militare, iar de aici vor putea oricând să încerce un atac surpriză asupra ţărilor baltice.

Alexander Fomin, adjunctul ministrului Apărării, neagă însă această varianta catalogând-o drept „un mit occidental despre aşa-zisa agresiune a Rusiei”.

„S-au vehiculat tot felul de scenarii improbabile. Unii au ajuns să spună că exerciţiul Zapad 2017 reprezintă o platformă pentru invazia Lituaniei, Poloniei şi Ucrainei”, a menţionat Fomin.

Oficialii de la Moscova susţin că vor deplasa în zona doar 5.500 de soldaţi, alături de cei 7.200 din Belarus, 70 de avioane, 250 de tancuri, 200 de sisteme de artilerie şi 10 nave de luptă.

În acelaşi timp, ministrul Apărării din Estonia, Juri Luik, susţine că manevrele Rusiei ar putea implica până la 100.000 de soldaţi, afirmaţie susţinută şi de îngrijorarea manifestată de polonezi, care pun şi ei la îndoială numărul oficial al militarilor ruşi implicaţi.

Kremlinul a anunţat că va permite observatorilor militari externi să ia parte la exerciţii, dar chestiunea este privită şi ea cu suspiciune de reprezentanţii NATO.

Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a menţionat că va trimite doi observatori la exerciţiul Zapad, dar a comentat şi faptul că accesul garantat de Belarus nu asigură cu adevărat o transparenţa necesară în astfel de cazuri şi a adăugat că NATO va căuta şi alte soluţii pentru a monitoriza activitatea din zonă în timpul exerciţiilor militare.

NATO are deja relocate trupe multinaţionale în fosele ţări sovietice incluse în blocul euro-atlantic, ca şi în Polonia, iar Moscova a catalogat acest lucru că o tulburare a echilibrului militar în zonă.

Astfel, varianta unei poziţionări a trupelor ruse în Belarus nu este cu totul exclusă, dar aici totul depinde de preşedintele Alexander Lukașenko, acesta folosindu-se de avantajele economice oferite de relaţia strânsă cu Moscova, dar refuzând, până în prezent, să recunoască Crimeea drept teritoriu rusesc.

Alexander Golts, un analist militar independent din Moscova, susţine că Lukașenko nu are de gând să intre într-un joc politic periculos care să îl pună între Moscova şi NATO.

„Posibilitatea instalării permanente de trupe ruseşti în Belarus este improbabilă”, a comentat acesta, iar opinia să este susţinută şi de Alexader Klaskovsky, un analist politic din Minsk.

„Lukașenko este în căutarea unui echilibru în care vrea să îşi arate loialitatea faţă de Kremlin fără a-şi strica relaţiile cu Occidentul”, crede acesta.

La mijlocul acestei săptămâni, Oleg Belokonev, şeful Statului Major din Belarus, a ţinut să dea asigurări că trupele ruse vor părăsi ţară la sfârşitul lunii septembrie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...