(vox) Soare, dor sau integritate. Ce răspund tinerii la întrebarea „Care este cuvântul tău preferat în limba română?”

vox

Cu ocazia sărbătorii „Limba Noastră”, echipa #diez a întrebat tinerii din țară care este cuvântul lor preferat în limba română. Aceștia au oferit și niște explicații originale, sincere și caraghioase.

Madalina Ursu: Soare. Pentru că îmi defineşte starea de spirit de cele mai multe ori şi îmi oferă o caldură indirectă de fiecare dată când îl spun sau îl aud. Multele sensuri pe care îl are acest cuvânt îi dăruieşte şi mai multă frumusețe, atât pe cer, cât şi în suflet.

Dumitru Vlah: Cuvintele mele preferate in limba română sunt regionalismele, care îmi fură mereu câte un zâmbet: laiță, ogheal, hrincă… Dar rostirea cuvântului​ ,,dor” îmi face coardele sufletului să vibreze. Odată rostit, acesta relevă adevărata afecțiune și valoare, un simplu ,,îmi este dor” înlocuiește un te iubesc și o mulțime de cuvinte. Ba chiar mai mult, se zice că nu are o traducere in alta limbă, deci e al nostru!

Valeria Sîrbu: „îmbrățișând” reprezintă cuvantul meu preferat din lexicul limbii române. Odată scris corect, acest cuvânt denotă profesionalism, întrucât este unul dintre cele 2 cuvinte din vocabular care folosește toate literele cu semne diacritice din alfabetul român.

Maxim Stici: Cuvântul meu preferat din limba română este integritate. De ce acest cuvânt? Deoarece prin acesta eu îmi exprim principala dorința pentru poporul meu. Ținând cont de toata situația statului nostru, păstrarea integrității ar trebui sa fie obiectivul fiecărui cetățean al Republicii Moldova. Ne pierdem identitatea ca națiune și acest lucru chiar doare. Dacă am ajuns ca la o sarbatoare naționala, dedicata Moldovei, să ascultăm muzică în limba rusa, atunci cu siguranță este o problemă în fiecare din noi. De ani buni observ o pierdere a valorilor naționale și acest lucru trebuie schimbat.

Evelina Tcaci: De mică sunt o fană înrăită a vacanțelorși dulciurilor, ceea ce înseamnă că la întrebarea ,,Care este cel mai frumos cuvânt în limba română?” o sa zic cu siguranță: copilărie. Odata rostit, în universul minții tale se învârtesc mii de zâmbete, jucării ți libertate. Fiecare din noi se bucura atunci când primește o bombonică la pachet cu un zâmbet în dar. Nu știu dacă este un sentiment mai frumos decât cel când îți aduci aminte cum te răsfățau ai tăi cu un nouraș de vată dulce, iar zâmbetul tău răsărea până la urechi. În fiecare zi este câte un moment în care simțim nevoia de a fi copil, altfel am pierde ocazia de a fi fericiți. Simt nevoia de a visa că copilaria dureaza o viață.

Scrie și tu în comentarii care este cuvântul tău preferat în limba română și de ce îl preferi pe acesta!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Liuba Țobenco
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente