Ambasadorul României la Chișinău: Avem o datorie sfântă să transmitem mai departe generațiilor viitoare bogăția limbii române

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Celebrarea concomitentă a limbii române la Chișinău și București demonstrează încă o dată că între ambele maluri ale Prutului există o profundă unitate de etnie, de limbă, de istorie, a declarat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, într-un interviu difuzat joi de Radio Chișinău, cu ocazia marcării la 31 august a Zilei „Limba Noastră”, sărbătoare națională dedicată limbii române în Republica Moldova.

„Pe ambele maluri ale Prutului — în România și Republica Moldova — sărbătorim astăzi (joi) unul dintre simbolurile noastre fundamentale — limba română. Marcarea concomitentă a acestei sărbători dovedește încă o dată, dacă era nevoie, unitatea de limbă, de cultură și etnie, care leagă inseparabil România și Republica Moldova”, a declarat Daniel Ioniță.

„Nu este deloc întâmplător faptul că a fost aleasă această sărbătoare pentru că și în felul acesta, de fapt, demonstrăm că există între noi o legătură profundă”, a subliniat el. „Prin limba română putem să contribuim la sporirea valorilor culturale la nivel european și prin limba română, de fapt și noi, din România, și cetățenii din Republica Moldova se pot racorda la sistemul european de valori. Cu toții avem o datorie sfântă să transmitem mai departe generațiilor viitoare bogăția limbii române și valorile comune care ne-au consfințit perenitatea în zona noastră geografică și ne-au făcut remarcați și apreciați în cultura europeană și universală”, a afirmat diplomatul român.

Cu această ocazie, ambasadorul României la Chișinău i-a felicitat pe toți cei care vorbesc limba română și a recitat poemul „În limba ta” de Grigore Vieru.

„Aprobarea legilor cu privire la statutul limbii de stat și trecerea la grafie latină rămâne un motiv de mândrie națională”, a declarat cu această ocazie premierul moldovean Pavel Filip, îndemnând cetățenii să participe la evenimentele organizate cu acest prilej.

Încă de dimineață, înalți demnitari moldoveni au depus coroane de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare din centrul Chișinăului și la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor.

Cu această ocazie, primăria municipiului Chișinău a anunțat o dezbatere publică pe tema „Limba română vorbită azi” pe Aleea Clasicilor.

Tot de Ziua Limbii Române va avea loc dezvelirea unei plăci în memoria poetei Leonida Lari pe fațada blocului unde aceasta a locuit la Chișinău.

Un concert dedicat Zilei Limbii Române este programat joi seară în Piața Marii Adunări Naționale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...