Prezentatoarea Canalului 1 a anunţat că nu mai este în măsură să ia legătura cu Anna Kurbatova, aflată la Kiev, şi a vorbit despre o „răpire de către indivizi necunoscuţi în apropierea locuinţei sale”, dând un ton dramatic acestui caz înainte de a preciza: „Potrivit informaţiilor noastre, Anna Kurbatova a fost arestată de către agenţi ai serviciilor de securitate ucrainene”.

„Propagandista rusă Anna Kurbatova va reveni forţat în Rusia. În prezent, documentele necesare pentru expulzarea sa sunt procesate. Acelaşi lucru se va întâmpla cu oricine îşi permite să discrediteze Ucraina”, a declarat purtătoarea de cuvânt a SBU, Olena Ghitlianska, citată de agenţia de presă Reuters.

O sursă din interiorul SBU a indicat pentru AFP că jurnalista a fost arestată ca urmare a unui reportaj considerat prea critic despre Ucraina şi că ea va fi expulzată de pe teritoriul ucrainean. „Va fi expulzată ca urmare a reportajului pe care l-a realizat cu ocazia Zilei Independenţei (24 august, n.r.). Şederea sa aici va fi scurtată şi ea va face obiectul unei interdicţii de intrare în Ucraina”, a adăugat sursa respectivă.

Ucraina a sărbătorit joi aniversarea independenţei sale faţă de URSS. La parada militară desfăşurată cu acest prilej la Kiev şi la care au participat şi soldaţi americani a fost prezent şi şeful Pentagonului, James Mattis. Reportajul realizat de Anna Kurbatova, difuzat în weekend, s-a referit la vizita lui Mattis şi la confruntările dintre armata ucraineană şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei. Materialul conţinea interviuri cu diverşi interlocutori critici faţă de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

O altă jurnalistă rusă, Tamara Nersesian, de la postul public Rossiya 24, a fost deja expulzată din Ucraina pe 15 august din cauza „activităţilor sale împotriva intereselor ucrainene”. Jurnalista a primit o interdicţie de intrare în Ucraina pentru o perioadă de trei ani. La finalul lunii iunie, o altă jurnalistă a postului Rossiya 24, Maria Kniazeva, fusese expulzată din Ucraina din acelaşi motiv.

Cu câteva zile în urmă numele Annei Kurbatova a apărut pe controversatul website ucrainean Mirovoreţ, care a întocmit o aşa-numită listă neagră cu ziariştii străini care ar publica „ştiri false” despre Ucraina. Pe respectiva listă se află şi doi jurnalişti spanioli care marţi au fost expulzaţi din Ucraina de către SBU pentru modul în care ei au relatat despre conflictul cu separatiştii proruşi din estul ţării, măsură considerată de asociaţiile de jurnalişti drept un atac asupra libertăţii de exprimare.

Potrivit SBU, cei doi jurnalişti spanioli, Antonio Pampliega şi Angel Sastre, au realizat reportaje în care susţineau că trupele ucrainene au bombardat zone civile, informaţie considerată falsă de autorităţile de la Kiev.

Armata ucraineană luptă contra separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, conflict soldat până acum cu peste 10.000 de morţi. În anul 2015, Kievul a revenit asupra unei decizii de interzicere a intrării în ţară a unor corespondenţi de presă britanici, germani şi spanioli.