Denunţul PAS împotriva preşedintelui Igor Dodon, depus azi la PG. Formaţiunea solicită punerea sub acuzare a şefului statului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Acțiune și Solidaritate a depus azi un denunț penal împotriva acțiunilor preşedintelui Igor Dodon. Acesta solicită procurorului general, Eduard Harunjen atragerea la răspundere penală a şefului statului pentru „comiterea infracțiunii de Trădare de Patrie” și a infracțiunii de „ațâţare a vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase”.

Potrivit unui comunicat al PAS, „contrar prevederilor Constituției țării și a jurământului asumat la învestire, cetățeanul Igor Dodon acționează contrar intereselor Republicii Moldova, promovând deschis interesele altui stat – Federația Rusă”. Astfel, participarea la „sărbătorirea zilei constituirii Găgăuziei”, felicitarea liderului autoproclamatei „Republici Moldovenești Nistrene” Vadim Krasnoselskii cu „o victorie convingătoare”, intenția de a decora „militarii transnistreni şi pacificatorii ruşi”, dorința de participare la evenimentele legate de 25 de ani de la prezența „trupelor de pace la Nistru” etc. reprezintă, potrivit PAS, „o derogare evidentă de la statutul său constituțional de garant al suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării”. „Aceste acțiuni, dar și altele se circumscriu elementelor constitutive ale infracțiunii de Trădare de Patrie”, se arată în comunicatul Partidului Acţiune şi Solidaritate.

De asemenea, Igor Dodon, prin acțiunile sale de dezbinare pe criterii etnice, de limbă și de religie, făcute în interes propriu și de partid, aduce daune grave consolidării societății moldovenești și unității cetățenilor pentru realizarea unui deziderat comun, încălcând articolul 346 din Codul penal (Ațâţare a vrajbei).

Concomitent cu solicitarea de atragere la răspundere penală, PAS a mai solicitat procurorului general să sesizeze, în conformitate cu art.81 alin. (3) din Constituție, Parlamentul Republicii Moldova în vederea punerii sub acuzare a lui Igor Dodon.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...