Actualitate

„Limba română este INTERZISĂ în Transnistria. Cunoaşterea limbii române este tot mai problematică”

Româna cu alfabet latin este practic interzisă, iar cea cu alfabet chirilic nu se utilizează practic în mediul urban, în presă şi în instituţiile de învăţământ superior din regiune. Acum, la cinci ani distanță, situația nu este diferită, spune Ion Manole.

Deși este una din cele trei limbi ,,oficiale” în stânga Nistrului, limba română practic nu este vorbită în spațiul public. Nu mai există cenzură în acest sens, dar limba română pur și simplu este ignorată, iar cei ce o vorbesc sunt limitați să o vorbească în cercuri restrânse (în familie sau în cele câteva sate). În puținele școli din regiune unde se păstrează limba română, gradul de predare și cunoaștere a acesteia este tot mai slabă. Totodată, în universitățile din regiunea transnistreană nu există facultăți în această limbă.

„În librării sau biblioteci nu veți găsi diversitatea de literatură sau publicații necesare pentru menținerea și dezvoltarea limbii”, a mai spus Ion Manole, precizând că Chișinăul nu a fost preocupat niciodată de problema menținerii și promovării limbii române în regiune. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *