ONG-urile de media condamnă restricțiile și practicile de îngrădire a accesului la informație impuse de Președinția Republicii Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă acțiunile de îngrădire a accesului la informație și restricțiile impuse unor jurnaliști considerați indezirabili de către Președinția Republicii Moldova şi cer asigurarea nediscriminatorie a accesului reprezentanților mass-media la evenimentele organizate de Președinție și la informația de interes public care trebuie să fie furnizată de această instituție în condițiile legii cu privire la accesul la informație.

Marți, 29 august 2017, fotoreporterului Constantin Grigoriță care este jurnalist profesionist și are legitimație de membru al Asociației Presei Independente (API), i-a fost refuzat accesul la briefingul președintelui Igor Dodon, fără explicații și/sau solicitarea unor acreditări suplimentare. Reamintim că acum o lună, lui Constantin Grigoriță de asemenea i-a fost interzisă participarea la întâlnirea Președintelui Igor Dodon cu reprezentanții mass-media, organizată la vila prezidențială de la Condrița, deși jurnalistul a întrunit toate condițiile solicitate de Președinție. La solicitarea API de a oferi explicații în legătură cu acest caz, Președinția a oferit un răspuns evaziv, lăsând să se înțeleagă că această restricție i-a fost impusă fotoreporterului C. Grigoriță în rezultatul comportamentului pe care Președinția îl consideră contrar „moralei și eticii profesionale”. API a depus o cerere de chemare în judecată privind îngrădirea accesului la informație.

Citeşte şi: (FOTO) Jurnaliștii incomozi nu au ce căuta la evenimentul lui Dodon de la Condriţa; Fotoreporterului Constantin Grigoriţă i-a fost blocat accesul

„Fiind una dintre instituțiile-cheie în stat, Președinția ar trebui să servească drept model de comunicare corectă cu jurnaliștii și de deschidere față de public. Spre regretul nostru, în ultimul timp, Președinția se manifestă ca o instituție închisă, nereceptivă la solicitările de informații, iar mai mulți jurnaliști semnează dificultăți în comunicarea cu reprezentanții acestei structuri publice”, se arată într-o reacție a ONG-urilor de media.

În context, ONG-urile reiterează că asigurarea accesului preferențial la evenimentele de interes public, după criteriul loialității jurnaliștilor, este o practică condamnabilă și antidemocratică, îndreptată împotriva asigurării transparenței și libertății presei.

Totodată, reprezentanții ONG-urilor solicită președinției Republicii Moldova și personal președintelui Igor Dodon să revadă strategia de comunicare și interacțiune cu reprezentanții mass-media, să asigure transparența activității instituției prezidențiale și să excludă practicile antidemocratice de selectare și acreditare a reprezentanților presei pe criterii de loialitate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...