Premieră în Moldova! Locuitorii din Căpriana, chemaţi la alegeri locale noi pe motiv că primarul nu şi-a putut exercitat mandatul mai mult de patru luni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Locuitorii din oraşul Sângera, municipiul Chişinău, dar şi cei din comuna Berlinți, raionul Briceni, şi satul Căpriana, raionul Strășeni, vor fi aşteptaţi la urnele de vot în cadrul alegerilor locale noi care vor avea loc pe 19 noiembrie curent. Alegerea primarilor în cele trei localităţi va avea loc ca urmare a decesului primarilor în Sângera şi Berlinţi, precum şi în legătură cu „imposibilitatea” primarului din Căpriana de a-şi exercita funcţia pe o perioadă mai mare de patru luni consecutiv.

Deciziile au fost luate în cadrul şedinţei de astăzi a Comisiei Electorale Centrale (CEC). Astfel, la propunerea secretarului CEC, Veaceslav Agrigoroae, Comisia a luat act de vacanţa mandatului de primar al oraşului Sângera, municipiul Chişinău, ca urmare a decesului primarului Mihail Lari. La fel, ca urmare a decesului primarului de Berlinţi, raionul Briceni, Vasile Spatari, membrii Comisiei Electorale Centrale au luat act de vacanţa mandatului, susţinând propunerea privind organizarea alegerilor locale noi în cele două localităţi.

Cât ţine de alegerea primarului satului Căpriana, raionul Străşeni, secretarul CEC a menţionat că declararea vacanţei funcţiei şi organizarea alegerilor locale noi a fost solicitată de consiliul local „în legătură cu imposibilitatea de exercitare a funcţiei pe o perioadă mai mare de patru luni consecutive”. Membrul CEC, Sergiu Gurduza a solicitat mai multe informaţii care să confirme faptul că primarul Tudor Scutaru nu-şi poate exercita mandatul în legătură cu „concediul medical”.

„Mie mi se pare puţin cam straniu. O persoană care este bolnavă, repejor patru luni de zile se atestă că nu a fost la serviciu, cu toate că termenul cel puţin printr-o dispoziţie este întrerupt, şi dacă coraportăm cu cazul altor primari din ţară care iată că acuş un an de zile sunt daţi în căutare internaţională şi nu se află pe teritoriul ţării. Vreau să înţeleg cum se certifică totuşi acest termen de patru luni de zile în condiţiile în care persoana care are motiv de boală serioasă, fiind confirmată printr-un certificat, totuşi emite dispoziţii”, a opinat Gurduza.

Veaceslav Agrigoroae a menţionat că a solicitat prin intermediul unei scrisori opinia primarului la acest subiect însă nu a primit niciun răspuns. Astfel, decizia a fost adoptată cu voturile a opt membri ai CEC, Sergiu Gurduza abţinându-se de la vot.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...