Co-autorii studiului, dr. Jan Blustein, profesor de medicină şi politică de sănătate la Universitatea din New York şi Jianmeng Liu de la Institutul pentru sănătatea reproductivă şi a copilului din Beijing afirmă că ratele efectuării unor operaţii cezariene nenecesare sunt mari în unele ţări în parte deoarece unele astfel de servicii chirurgicale sunt făcute doar pentru că femeile le-au solicitat şi pentru că mamele care au deja o operaţie cezariană sunt adesea încurajate să opteze din nou pentru aceeaşi cale.

Analizând cercetări similare efectuate în trecut, cercetătorii au descoperit 20 de studii care leagă operaţia cezariană de diabetul de tip1 dobândit în copilărie. De asemenea, ei au descoperit 23 de studii care fac legătura între naşterea prin cezariană şi astmul la copii, iar nouă studii sugerează existenţa unei legături cu obezitatea infantilă, menţionează Reuters.

În SUA, unde aproximativ o treime dintre naşteri se fac prin cezariană, se înregistrează 2,13 cazuri de diabet de tip 1 la fiecare 1000 de nou-născuţi, comparativ cu 1,79 cazuri la mia de nou-născuţi la cei născuţi pe cale naturală.

Aproximativ 9,5 la sută dintre copiii născuţi prin cezariană dezvoltă astm, comparativ cu 7,9 la sută la cei născuţi pe cale naturală. Obezitatea se dezvoltă la 19,4 la sută dintre copiii născuţi prin cezariană, comparativ cu 15,8 la sută pentru cei născuţi pe cale naturală.

Încă nu a fost stabilit cu claritate de ce operaţiile cezariene ar putea duce la probleme de sănătate cronice, însă o teorie predominantă este că în cazul unei naşteri pe cale naturală femeile pot transfera copilului bacterii sănătoase care îi pot proteja împotriva bolilor, a spus Blustein. O altă posibilitate este ca hormonii eliberaţi în timpul travaliului să joace un rol în reducerea riscului, a mai spus sursa citată.

Pe baza dovezilor care leagă operaţia cezariană de problemele de sănătate cronică, autorii recomandă atât American College of Obstetrics and Gynecology (ACOG) cât şi National Institute for Health and Care Excellence din Marea Britanie să revizuiască ghidurile practice prin includerea riscului pe termen lung de îmbolnăvire cronică pentru nou-născuţi în cazul naşterilor prin cezariană.

ACOG a emis anul trecut noi orientări care vizează reducerea operaţiilor cezariene care nu sunt necesare şi încurajarea medicilor să ia în considerare opţiunile non-chirurgicale pentru a ajuta femeile să nască.

"Naşterile prin operaţie cezariană pot fi salvatoare atât pentru mamă cât şi pentru copil, însă ele pot duce pe termen scurt şi lung la complicaţii pentru amândoi", a declarat preşedintele ACOG dr.Mark DeFrancesco într-o declaraţie prin e-mail pentru Reuters.

Este nevoie de aprofundarea cercetărilor pentru a arăta dacă operaţia cezariană sau alţi factori ar putea contribui la problemele de sănătate pe termen lung la copiii născuţi în acest fel, a spus el.

Dr. Susan Hellerstein, obstetrician la Harvard Medical School şi Brigham and Womens Hospital din Boston, care nu a fost implicată în această cercetare, consideră că medicii specialişti ar trebui să aibă o conversaţie cu pacientele despre riscuri atunci când ele optează pentru operaţia cezariană, mai scrie Reuters.