INTROSCOP, compania care produce în Moldova cablaje auto pentru Mercedes-Benz, se extinde

INTROSCOP, compania care produce cablaje auto pentru Mercedes-Benz, se extinde. În toamnă, întreprinderea din Moldova va implementa un nou proiect pentru care va angaja peste 500 de oameni.

Fondată în 1959, compania era cunoscută anterior ca producător de sisteme ultrasonice. În 2008, întreprinderea a fost privatizată și, datorită investițiilor străine, a fost restructurată complet. Tot în acea perioadă, compania s-a specializat pe producerea cablajelor auto și a modulelor electrice. Astăzi, INTROSCOP își vinde produsele celor mai cunoscute mărci de automobile: Mercedes-Benz, Volkswagen, Nissan și Volvo.

Așa arăta spațiu înainte de a fi amenajat în fabrică

“E o activitate complexă – fiecare cablaj în mașină e individual. De exemplu, noi producem peste 2000 de tipuri de cablaje, în funcție de sonorizare, iluminare, motorul pe care și-l dorește clientul”, explică Oxana Permeacov, șefa secției de producere. “Noi producem cablaje pentru mașini cu volanul pe stânga, pe dreapta; inclusiv cablaje pentru mașini sportive”, continuă specialista.

După ce au fost produse, cablajele trec patru etape de verificare înainte de a ajunge la destinatar. Datorită acestor proceduri bine stabilite, compania a reușit să fie certificată conform standardelor ISO.

Astăzi, la INTROSCOP, activează peste 2000 de oameni. “Ne dorim să angajăm și mai mulți! Proiectul pe care îl vom lansa în această toamnă ne permite să angajăm încă 500 de oameni”, povestește Valeriu Bodiu, directorul general al companiei. “Reformarea prin care a trecut INTROSCOP ne-a permis să oferim condiții europene de lucru, la noi acasă”, spune directorul. Angajații INTROSCOP trec printr-un program plătit de instruire, ce durează trei luni. O parte din cheltuielile pentru pauza prânz este acoperită de către companie.

Întrucât compania trebuie să producă zilnic o cantitate fixă de cablaje, angajații nu pot întârzia la serviciu. De aceea, compania oferă angajaților și transport. “Dacă avem de produs 1500 de cablaje pe zi, trebuie să o facem. Orice întârziere presupune costuri foarte mari. De exemplu, un minut de întârziere pe linia de asamblare a mașinilor Mercedes-Benz costă 20.000 de EUR”, continuă directorul.

Valeriu Bodiu se mândrește că INTROSCOP poate oferi salarii competitive pentru piața din Moldova. “Salariul unui angajat începător este cu 30% mai mare decât salariul mediu pe economie”, explică șeful întreprinderii. Inginerii, șefii de secție și managerii încasează salarii de peste 10.000 de lei.

INTROSCOP cooperează cu cele mai mari companii producătoare de cablaje auto din lume: concernul german LEONI AG și holding-ul japonez SUMITOMO.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.