Cum au felicitat politicienii cetăţenii cu prilejul Zilei Independenţei Republicii Moldova

Republica Moldova marchează astăzi 26 de ani de la proclamarea independenţei țării în urma dezmembrării Uniunii Sovietice. Cu acest prilej conducerea ţării, dar şi lideri ai opoziţiei au lansat cetăţenilor mesaje de felicitare.

Astfel, preşedintele Igor Dodon a menţionat că sărbătorirea Zilei Independenței Republicii Moldova este un eveniment de însemnătate deosebită, prin care conștientizăm mândria de neam a națiunii moldovenești.

“În cei 26 de ani, Moldova a trecut prin multe încercări și provocări, dar, în pofida lor, am demonstrat capacitatea de a asigura continuitatea statalității țării noastre, prin edificarea republicii și păstrarea neutralității. Felicitări cu ocazia Zilei Independenței!.Moldova are viitor!”, se arată în mesajul preşedintelui postat pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Igor Dodon a oferit astăzi distincţii de stat mai multor personalităţi din mai multe domenii. Printre cei distinşi figurează fostul premier Dumitru Braghiş, fostul ministru al Apărării Victor Gaiciuc, mai mulţi oameni de afaceri, dar şi unul din promotorii ideii de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Euroasiatică.

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a adresat felicitări sincere cetățenilor și tuturor celor care cred cu adevărat în Republica Moldova, menţionând că cu fiecare an se scrie istoria Republicii Moldova și devenim tot mai puternici, mai buni, mai realizați. Andrian Candu a spus că mai avem mult de lucru și aceasta este misiunea autorităților

La mulți ani, Moldova! Felicitări tuturor cetățenilor Republicii Moldova cu ocazia celor 26 de ani de independență! Îmi doresc să fim și să ne simțim mereu liberi, să nu retrăim vremurile părinților, buneilor, străbuneilor. Pace, bunăstare, o țară unită și puternică! Asta îmi doresc pentru neamul nostru, pentru tânărul nostru stat!”, se arată în mesajul preşedintelui Legislativului.

De asemenea, astăzi, în premieră, președintele Parlamentului a acordat Medalia Democrației și diplomele Parlamentului personalităților care au avut o contribuție remarcabilă în promovarea imaginii statului, culturii, dezvoltare și reforme.

Premierul Pavel Filip a declarat că crede cu tărie în viitorul ţării, când fiecare cetăţean va putea spune cu mândrie: aici e Patria mea – Republica Moldova. Şeful Executivului a menţionat că de-a lungul celor 26 de ani ţara noastră avut parte de mai multe promisiuni decât realizări, mai multe dezamăgiri decât împliniri, mai multă sărăcie decât bunăstare. Aşteptările au fost şi rămân enorme. Însă aşteptările mari solicită o mare responsabilitate, multă răbdare, sacrificiu şi foarte, foarte multă muncă.

Astăzi, după 26 de ani de independență, vreau să mulțumesc tuturor celor care au luptat și au păstrat Republica Moldova o țară mândră și independentă. Mesajul meu pentru voi este să credem în țara noastră, or Moldova reușește și fiecare dintre noi, prin ceea ce facem, acolo unde ne este locul, în țară sau în străinătate, o putem face mai bună. Cred cu tărie în viitorul Republicii Moldova. Moldova va deveni o țară puternică. Pentru asta trebuie să ne respectam reciproc. Să nu împărțim și să nu scindăm societatea noastră. Dimpotrivă să ne unim. Și atunci fiecare cetăţean îşi va putea realiza pe deplin potenţialul său creator aici, acasă, şi va putea spune cu mândrie: aici e Patria mea – Republica Moldova.
La mulţi ani, Moldova“, se arată în mesajul şefului Executivului.

Preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu, care lipseşte la momentul actual din ţară, a scris pe pagina sa de Facebook “Prin Independență spre Mare UNIRE!”. De asemenea, formaţiunea sa a distribuit mai multe secvenţe video de la cea de-a doua Mare Adunare Naţională de la Chişinău care a avut loc la 27 august 1991, zi în care Parlamentul Republicii Moldova a votat Declaraţia de Independenţă.

Viorel Cibotaru, preşedintele Partidului Liberal Democrat, a menţionat că la 26 de ani de la declararea Independenţei, constatăm că statul Republica Moldova nu este nici liber, nici unitar, nici democratic şi nici prosper. Dimpotrivă, avem un stat capturat, segregat, autoritar şi sărăcit. Iar în fruntea lui – un preşedinte care propagă intoleranţa, separatismul şi ura, servind alte interese decât cele naţionale.

E trist să recunoaştem această realitate, dar cu atât mai solidari şi uniţi trebuie să fim pentru a ne apăra Ţara, Patria şi Neamul, pentru a repune lucrurile în Republica Moldova pe făgaşul normalităţii, pentru a construi un stat cu adevărat liber şi prosper.
Să ne unim eforturile şi să ne apărăm idealurile! Cu patriotism şi dragoste de ţară, vom reuşi!

La mulţi ani, Moldova! La mulţi ani, cetăţeni ai Moldovei, oriunde vă veţi afla!“, se arată în mesajul lui Viorel Cibotaru.

Liderul Platformei DA Andrei Năstase a menţionat, de asemenea, că la 26 de ani de la proclamarea independenței, constatăm, cu regret, o stare de fapt contrară aspirațiilor de libertate, unitate și prosperitate ale poporului nostru, contrară literei și spiritului Declarației de la 27 august 1991.

Independența republicii s-a transformat, de fapt, în independența față de cetățenii săi a unui stat capturat devenit o unealtă a unor grupări mafiote, interesate de pastrarea aici a unui status quo, o țară în care să domnească corupția și sărăcia endemică, o țară lovită de o uriașă hemoragie migraționistă.

Vă urez tuturor ca ziua Independenței să fie cât de curând adevărata noastră sărbătoare. Să fie sărbătoarea tuturor celor care, născuți aici, să ne dorim să trăim în bunăstare și bună înțelegere, să ne creștem în pace copiii, să ne cinstim înaintașii și trecutul și să privim, cu încredere și optimism, către viitor.

Iar acest ideal neapărat se va împlini, dacă toate eforturile și energiile noastre le vom pune în slujba obiectivului comun – edificarea unui stat de drept, cu o societate prosperă, demnă și unită prin adevăr.

La mulți ani, cetățeni ai Moldovei, oriunde vă aflați! La multi ani, Republica Moldova!”, ascris Andrei Năstase pe pagina sa Facebook.

Lidera PAS Maia Sandu a transmis un mesaj video, în care menţionează că astăzi Republica Moldova se află în cea mai grea perioadă a existenței sale de la declararea Independenţei încoace.

Niciodată în cei 26 de ani, de când Parlamentul a adoptat actul de Independenţă, cetăţenii ţării noastre nu au trăit mai prost, nu s-au simţit mai sărăciţi, nedreptăţiţi şi jefuiţi de cei care îi guvernează. Independența înseamnă altceva decât ce au făcut guvernanții din această țară. Din păcate, anume din cauza lor, astăzi vorbim despre independența Republicii Moldova nu cu bucurie și speranță, așa cum ar trebui, dar cu mâhnire.

Cetăţenilor R.Moldova le dorim în această zi curaj, încredere în forţele proprii şi în forţele binelui.Împreună vom costruiţara de care să fimmândri. La mulţi ani!“, a menţionat Maia Sandu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.