„Criza nu trebuie subestimată. Este o problemă serioasă şi, ca să fie foarte clar, răspunsurile Europei nu au fost până acum suficient de bune”, a declarat Renzi într-un interviu pentru Corriere della Sera, după cum relatează Agerpres.

„Dacă Europa alege solidaritatea, este bine. Dacă nu o va face, noi avem un plan B pregătit. Dar acesta va afecta Europa, în primul rând”, a adăugat oficialul fără a face alte precizări.

Premierul Renzi a indicat totodată că peste 57 de mii de imigranţi şi solicitanţi de azil au fost salvaţi pe mare şi primiţi în Italia de la începutul acestui an, faţă de 54.000 în aceeaşi perioadă a anului 2014.

În urma valului de imigranţi ilegali proveniţi din Africa şi Orientul Mijlociu şi care continuă să sosească în Europa, mai ales în porturile din sudul Italiei, după ce au traversat Marea Mediterană pornind de pe coastele Libiei, Comisia Europeană a propus în luna mai un plan ce prevede redistribuirea acestora prin cote obligatorii între statele membre ale UE.

Într-o primă etapă, ar urma să fie repartizaţi prin aceste cote 20.000 de refugiaţi, urmând ca până la sfârşitul anului să fie creat un mecanism asemănător pentru repartizarea tuturor refugiaţilor între statele membre. Iniţiativa, care mai trebuie aprobată şi de Consiliul European, este susţinută de ţări puternic afectate de sosirile masive ale imigranţilor clandestini, precum Italia, Austria şi Suedia, însă respinsă de Marea Britanie, Franţa, Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Lituania, Letonia, Estonia şi Spania.