Pe Marte ninge în fiecare seară: Care este diferența față de Terra?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Se apropie iarna, pe Marte. De fapt, potrivit unui nou studiu pe această temă realizat de cei de la Nature Geoscience, se pare că pe Planeta Roșie ninge în fiecare seară, dar nu așa cum v-ați aștepta. În loc ca Marte să fie acoperit de zăpadă pe scară largă, solul roșu ruginit marțian are parte doar de „explozii de fulgi de nea” cunoscute sub denumirea de „ice microbursts”.

Aceste bucăți mici de gheață cad din norii aflați la aproximativ 1 – 2 kilometri înălțime, explodează în timpul căderii dar particulele de zăpadă sunt anihilate înainte de a ajunge pe sol… Acest lucru se datorează faptului că, în timpul căderii, presiunea aerului crește rapid, lucru ce face ca acești fulgi să dispară, să se evapore cu mult înainte de a se așterne.

Până în acest moment, s-a crezut că aceste mici particule de gheață apar prin coagularea lentă a particulelor individuale. Cu toate acestea, cercetările recente au indicat faptul că acest mecanism de explozie bruscă a gheții trebuie să fi afectat „ciclul apei de pe Marte, atât în trecut cât și în prezent”.

Datorită atmosferei sale incredibil de subțiri, izolația termică de pe Marte este destul de scăzută. Pe timp de noapte, la suprafață, mercurul de pe Marte poate atinge valori și de -73 de grade Celsius la ecuator și -125 de grade Celsius la poli.

Când este expus la lumina Soarelui, totuși, această apă de la ecuator are suficientă energie pentru a se evapora și pentru a forma nori de joasă presiune – lucru pe care Roverul Curiozity al NASA îl observă din când în când. O echipă de cercetători, condusă de Aymeric Spiga, om de știință la Centrul Național de Cercetare Științifică din Paris (CNRS), a vrut să știe dacă acești nori ar putea produce furtuni de zăpadă, și se pare că răspunsul este afirmativ.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...