Domnica Manole: Judecătorii au câștigat salarii, dar au pierdut independența

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Judecătorii au câștigat în salariu, dar au pierdut din independență. Fiindcă independența în justiție este o valoare și ea trebuie apărată nu doar de judecători, dar de întreaga societate. De această părere este judecătoarea Domnica Manole, demisă din funcție de către Consiliul Superior al Magistraturii în urma unor avize ale Serviciului de Informaţii şi Securitate.

„Întreaga societate, președintele țării, deputații țării, eii trebuie să facă tot posibilul pentru a elimina orice tertipuri de influență asupra justiției. Fiecare cetățean al Republicii Moldova o dată în viață ajunge în fața justiției. Acesta este un drept al nostru, al tuturor cetățenilor, de a avea o justiție independentă”, continuă Domnica Manole în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit magistratei, cea mai mare problemă care nu a fost soluționată prin strategia de reformare a sistemului judecătoresc este „faptul că reforma nu s-a făcut în mentalitatea judecătorilor, în modul de gândire al judecătorilor, în modul de percepție al lor al acestor valori de independență, a faptului că pilonul statului de drept este o justiție independentă”.

„Independența trebuie apărată chiar și cu riscul de a fi persecutat, chiar și cu riscul de a fi eliberat din sistem, ceea ce s-a întâmplat și în situația mea. Dar, de fapt, ei nu înțeleg un lucru: că ceea ce fac eu rezultă din principiile pe care eu le împărtășesc și care, de fapt, ele, în toată perioada respectivă, s-au cristalizat în mine”, consideră judecătoarea demisă.

Dorința acesteia este de a schimba lucrurile din sistem. „Eu îmi doresc foarte mult ca copiii mei să trăiască într-un stat de drept. Dar atunci când încercăm, noi avem șanse de a câștiga. Atunci când nu facem nimic noi pierdem din start”, conchide Domnica Manole.

Judecătoarea a fost concediată în luna iulie de CSM la recomandarea SIS, după ce în 2016 a aprobat, ca judecătoare a Curții de Apel, un referendum cerut de formațiunea de opoziție Platforma DA și nedorit de putere. Partenerii europeni clasează cazul ca fiind unul „politic”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...