(foto, vox) Școala de vară „AteSTAT Civic”. Ce au învățat peste 100 de tineri despre mecanismele de funcționare a unui stat

IMG_8066_Easy-Resize.com

În perioada 9-18 august 2017, Tabăra de odihnă „Miorița” din localitatea Ivancea, raionul Orhei a fost gazda Școlii de Vară „AteSTAT Civic”, ediţia a II-a. 100 de tineri din Republica Moldova cu vârsta cuprinsă între 14 și 21 de ani au beneficiat de instruire și odihnă pe parcursul a 10 zile. Aceștia au avut parte de o experiență unică privind înțelegerea mecanismelor de funcționare a unui stat și au testat pe propria piele rolurile de cetățeni, antreprenori și oameni de stat, punând în practică strategii pe care le vor putea aplica și în viață.

Școala de Vară s-a desfașurat în câteva etape, prima a fost una instructivă, în care participanții au fost implicați în activități de cunoaștere, team-building  și au fost instruiți  la urmatoarele subiecte:

# Principiile unui stat democratic. Instituțiile statului;

# Drepturile omului. Societatea civilă;

# Guvernul și politici publice;

# Alegerile. Codul electoral;

# Bazele antreprenoriatului;

# Mass media și transparența decizională.

IMG_8345_Easy-Resize.com

La etapa a doua a început crearea statului propriu zis. A fost creată comisia electorală, s-au desfășurat alegeri democratice și au fost anunțate rezultatele. Candidații au desfășurat și o campanie electorală, și-au prezentat programele de guvernare, au organizat discuții cu cetățenii și dezbateri publice.  In cursa electorală sau înregistrat 13 candidați, dintre aceștea, 5 au fost aleși  în parlament, Alexandru Erhan, Claudia Gherțescu, Dan Vartic, Victoria Brădescu, Vanea Savin.

La ședinta de constituire a parlamentului a fost ales președintele statului AteSTAT Civic Dan Vartic și au fost întreprinși primii pași privind elaborarea Constituției.

De asemenea, a fost constituit cabinetul de miniștri și ministerele, dupa cum urmează:

# Ministerul Finanțelor, ministru: Dumitru Cogilniceanu, Gabriela Șerpi și Mihaela Garbuzov

# Ministerul Fericirii, ministru: Roșca Nicoleta, viceministru: Smerea Maria

# Ministerul Ordinei, ministru: Agachi Gabriela

# Ministerul Afacerii Interne, ministru: Cojocari Dionisie

# Ministerul Sportului, ministru- Cataraga Vasile, viceministru- Marandici Daniel

Pe parcursul Școlii de Vară ,,AteSTAT Civic’’ cetățenii au fost informați și despre alte subiecte utile:

# Decanul Facultății de Drept din cadrul ULIM, domnul Cauia Alexandru le-a vorbit despre valorile unui stat democratic, noțiunea de stat și valorile unui cetățean activ.

# Bloggerița Orheianca, Svetlana Matvievici a informat cetățenii despre social media.

IMG_8185_Easy-Resize.com

La etapa a treia, odată ce Constituția statului a fost aprobată, cetățenii statului au avut posibilitatea să  își deschidă afaceri în baza patentei eliberate de Ministerul finanțelor. Saloane de frumusețe, masaj, loterie, hot drinks, oră de chitară, tatoo cu henă, sunt câteva din afacerile din statul AteSTAT Civic.

Alexandru Erhan- deputat in Parlamentul AteSTAT Civic, spune că ,, Atestat-ul are un farmec aparte pentru mine deja al doilea an rămân impresionat de acest joc de simulare în cadrul școlii de vară. După experiența din 2016 fiind Președintele CEC acum în 2017 am ajuns a fi parlamentar, o experiența unică. Am avut mult de muncit, de la Elaborarea Constituției până la alegerea Ministerelor, ședințe publice cu cetățenii și mereu o persoană care trebuie să știe raspunsul la toate întrebările referitor la Stat. Acest rol de parlamentar m-a ajutat să vorbesc mai mult în față unui public și să i-au decizii într-o scurtă perioadă. A fost oportunitatea perfectă pentru a încheia vara anului 2017’’.

 Laura Şoimu- cetătean a Statului AteSTAT Civic:

,, Pentru mine Şcoala de Vară AteSTAT Civic a fost o experienţă nouă. Pentru prima dată am învăţat despre formarea şi funcţionarea unui stat democratic. Datorită AteSTAT-ului Civic am descoperit multe lucruri despre mine. Mi-am făcut mulţi prieteni noi, cu care voi ţine legătura mereu. Am aflat cum să devii un atreprenor de succes, am descoperit multe lucruri care mă vor ajuta şi în viaţa reală’’.

 Gabriela Agachi- ministra ordinei: 

,,Școală De Vară AteSTAT Civic a creat pentru mine o amintire de neuitat. În cadrul acestei școli, m-am descoperit pe mine, și am aflat foarte multe despre politica propriei mele ţări. Fiind Ministrul Ordinii am obosit zilnic, am interacționat cu toți din tabără, și mi-am făcut o mulțime de prieteni. Școala m-a învățat că nu tot ceea ce cunoaștem noi despre politica Republicii Moldova este adevărat. Am aflat cât de greu este să fii ministru, chiar și pentru un stat mic, ca și cel pe care l-am creat noi tinerii. Cu cea mai mare sinceritatea pot spune că în cadrul școlii am trăit cele mai frumoase zile a acestei veri, pe care nu o voi uita curând’’.

 Iuliana Solomud- antreprenor ,,Best Caffe’’

,,Pentru mine AteSTAT Civic a fost locul unde m-am regasit pe mine însămi, aici mi-am descoperit noi abilități în domeniul antreprenoriatului, de care până acuma habar n-aveam, aici mi-am deschis propria afacere de succes ,,Best Caffe”, am învățat despre funcționarea unui stat şi ce înseamnă să ai o afacere, despre cum sunt impozitați banii. Pentru mine AteSTAT Civic a fost cea mai frumoasă amintire din vara anului 2017, şi chiar de până acum, aici mi-am făcut foarte mulți prieteni cu care sper să ținem legătura mult timp. Mulțumesc AteSTAT Civic, echipa organizatorică şi tuturor coordonatorilor că ne-au făcut vara frumoasă’’.

IMG_8113_Easy-Resize.com

Activitatea statului s-a incheiat cu raportul Parlamentului, a cabinetului de miniştri şi a fost organizată o loterie în cadrul căreia tinerii au putut cumpăra un şir de loturi pe banii adunați în cadrul Școlii de Vară AteSTAT Civic.

La finele Școlii de Vară a fost organizată o demonstrație a campionului mondial de lupte mixte, Vasile Cataraga care a fost şi participant al Școlii de Vară, tinerii au avut posibilitatea să îi adreseze întrebări despre activitatea sportivă dar şi despre viața personală. Despre experiența de voluntariat, calitățile unui voluntar activ le-a vorbit Mihaela Șerpi- voluntara anului 2016 în Republica Moldova.

Experți în cadrul Școlii de Vară ,,AteSTAT Civic” au fost Serghei Lîsenco şi Olga Lîsenco.

Proiectul „AteSTAT Civic” este implementat de Agenţia de Dezvoltare Rurală- Centru, în parteneriat cu Consiliul Raional al Tinerilor din Orhei, Consiliul Raional Orhei, Serviciul Tineret şi Sport, Centrul de Tineret Orhei cu suportul financiar oferit de către Ministerul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova în cadrul Programului de Granturi 2017.

IMG_20170809_170845_1_Easy-Resize.com

IMG_8183_Easy-Resize.com

IMG_8603_Easy-Resize.com

 

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente