Locuitorii satului Șerpeni vor avea un complex sportiv modern cu sprijinul Uniunii Europene

Satul Șerpeni din raionul Anenii Noi va avea în curând un complex sportiv modern. Clădirea care urmează să fie dată în exploatare până la sfârșitul acestui an are săli de antrenamente pentru copii și adulți și va găzdui competiții de rang local și regional, cu participarea sportivilor de pe ambele maluri ale râului Nistru.

Complexul este amplasat într-o construcție care a fost abandonată o perioadă îndelungată – în jur de 20 de ani. Valoarea investiției Uniunii Europene este de 180.164 euro și a fost oferită în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

Decizia de a atrage investiții pentru complexul sportiv a fost luată după o consultare publică la care au fost invitați toți locuitorii satului.

Chiar dacă satul nostru are mai multe probleme de soluționat, oamenii au fost de acord că avem nevoie de o zonă unde să se poată practica sportul, unde să vină și tinerii, și cei mai în vârstă – localnicii, dar și cei din stânga Nistrului”, a spus primăriţa satului Elena Nicolaev.

Drept urmare, oamenii din sat s-au implicat în lucrările de demolare și  evacuare a deșeurilor, iar contribuția primăriei la acest proiect se ridică la circa 43.960 euro. Primăria își va asuma și cheltuielile legate de buna funcționare a complexului. „Era o construcție avariată, năpădită de buruieni. E o mare bucurie că o putem readuce la viață”, a relatat Elena Nicolaev.

Lucrările de renovare au demarat în decembrie 2016.  Din luna octombrie, aici vor activa mai multe secții de sport – fotbal, baschet, volei, lupte libere etc. În calitate de antrenori vor fi angajați cei doi profesori de sport care activează în prezent la gimnaziul din localitate, dar și alți patru specialiști din centrul raional.

Locuitorii din Șerpeni practică mai multe genuri de sport. În sat sunt patru echipe de fotbal – seniori, juniori și veterani, dar și o echipă de fete. Tradițional, în localitate sunt organizate turnee de volei și baschet, dar și de lupte libere. Grație noului complex sportiv, antrenamentele, dar și competițiile sportive vor putea fi organizate pe parcursul întregului an.

Și pentru că proiectul își propune să crească încrederea între cele două maluri ale Nistrului, primara este convinsă că noul complex sportiv și secțiile care vor activa aici vor fi atractive și pentru oamenii care locuiesc în stânga Nistrului. „Avem legături cu locuitorii din satul Speia, de pe celălalt mal. Ei vin la noi mai ales la competițiile de fotbal. Sperăm că și alte secții vor fi actractive pentru ei”, a menționat Elena Nicolaev.

Complexul sportiv din Șerpeni este unul dintre  cele peste 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea liderilor locali, reprezentanților mediului de afaceri și ai societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și îmbunătățirii infrastructurii sociale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.