„În ceea ce priveşte satul Corjova, secţia de votare pentru această localitate se află în satul vecin, Cocieri. Anumite obstacole pentru alegători de a se deplasa din Corjova în Cocieri şi invers nu prea sunt. Cu toate acestea, sunt două posturi de miliţie, subordonate administraţiei separatiste, care înregistrează toate automobilele care fac naveta Corjova-Cocieri. Pe alocuri automobilele sunt oprite şi verificate în interior: ce persoane sunt şi ce au în portbagaj. Totuşi comparativ cu anii precedenţi, situaţia pare să fie un pic mai calmă. Dacă atunci practic era închis accesul, acum doar se înregistrează automobilele”, a precizat şeful efortului de monitorizare Promo-LEX, Pavel Postică.

De cealaltă parte, Comisia Electorală Centrală anunţă că incidente nu au fost înregistrate la Cocieri şi că rata de participare este mai înaltă decât în alţi ani.

„Nu au fost înregistrate careva incidente. Cetăţenii pot liber să se deplaseze spre secţia de votare din Cocieri. La ora 12:30 rata de participare era de 29%, un rezultat îmbucurător. Putem constat un activism înalt din partea locuitorilor”, informează CEC.

Amintim că la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, miliţia transnistreană a împiedicat deschiderea unei secţii de votare în satul Corjova. Forţele separatiste au împânzit atunci localitatea, intimidându-i pe cetăţenii care voiau să meargă la vot. Tot atunci, echipe de miliţieni au blocat accesul în localitate şi pentru echipa Jurnal TV. 
 
În situaţia creată, Comisia Electorală Centrală a fost nevoită pe ultima sută de metri să mute secţia de votare din localitatea Corjova la Cocieri, pentru a evita provocările din partea regimului neconstituţional de la Tiraspol. Chiar şi aşa, procesul de votare a fost dificil, pentru că miliţienii transnistreni opreau, fără niciun motiv, maşinile ce mergeau din Corjova spre Cocieri, spre secţia de votare. 
 
De menţionat că în localitatea Corjova sunt aproximativ patru mii de persoane cu drept de vot. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.