Salh El Karib, care avea un internet cafe la Ripoll, orăşel de la poalele Pirineilor unde trăiau majoritatea suspecţilor, a fost ţinut în arest timp de patru zile.

„Indiciile nu au permis stabilirea (...) existenţei unor elemente suficient de solide pentru a lua o măsură atât de gravă şi de excepţională cum este detenţia provizorie”, a explicat judecătorul Fernando Andreu în ordonanţa sa.

El Karib va trebui să se prezinte săptămânal în faţa judecătorului, să nu-şi schimbe domiciliul şi are interdicţie de a părăsi Spania.

Ancheta va trebui totuşi să stabilească în ce măsură a fost implicat Salh El Karib în organizarea atacurilor.

El a declarat în justiţie că i-a cumpărat cu cartea sa de credit lui Driss Oukabir, un alt membru al celulei aflat în viaţă, un bilet de avion către Maroc, dând asigurări că nu a vrut decât să facă un serviciu şi că suma i-a fost restituită în bani lichizi.

Acelaşi judecător i-a inculpat marţi pe alţi doi membri ai celulei pentru 'asasinate teroriste', iar un al treilea suspect, Mohammed Aalla, a fost pus în libertate sub control judiciar, acuzaţiile împotriva sa fiind neconcludente. Ceilalţi opt membri cunoscuţi ai celulei au fost ucişi de poliţişti sau au murit în explozia accidentală de la Alcanar.

Între timp apar noi detalii în ce-l priveşte pe imamul Abdelbaki Es Satty, mort în explozia de la Alcanar şi despre care se crede că a fost instigatorul atacurilor de la Barcelona şi Cambrils. Potrivit agenţiei Reuters, care citează sub anonimat o sursă din guvernul regional catalan, un poliţist belgian i-a spus unui coleg catalan în 2016 că imamul era suspect.

„Comunicarea între cei doi poliţişti nu a fost oficială. Ei se cunoşteau pentru că se întâlniseră la un seminar”, a explicat sursa, conform căreia „documentele arată că noi nu aveam informaţii despre imam”. Aceeaşi sursă a ţinut să adauge că singurele canale de comunicare între poliţia catalană, Mossos d'Esquadra, şi poliţiile din alte state erau prin intermediul guvernului central spaniol.

Guvernul regional din Catalonia şi executivul central de la Madrid au refuzat să comenteze pe acest subiect, scrie Mediafax.

Mai multe instituţii de presă din Spania au acuzat joi poliţia catalană de eşec în anchetarea corespunzătoare a imamului marocan, în timp ce un joc mai amplu de aruncare reciprocă a vinei se desfăşoară între autorităţile centrale de la Madrid şi oficiali din Catalonia, ai cărei lideri susţin independenţa de Spania.

Potrivit unei surse judiciare, judecătorul Andreu s-a întâlnit miercuri cu oficiali de rang înalt de securitate pentru a stabili o strategie comună pentru anchetă, o întâlnire văzută ca un prim pas spre implicarea celor două forţe de poliţie spaniole — Garda Civilă şi Poliţia Naţională — în investigaţie, gestionată până acum exclusiv de poliţia catalană.

Imamul Es Satty a stat trei luni, între ianuarie şi martie 2016, în oraşul belgian Vilvoorde, un centru cunoscut al radicalismului islamist. El a plecat apoi în Catalonia pentru a fi imam la Ripoll, unde este suspectat că i-a recrutat şi radicalizat pe majoritatea membrilor grupului care a comis atentatele de săptămâna trecută.

Hans Bonte, primarul din Vilvoorde, a declarat săptămâna trecută că Es Satty fusese 'monitorizat intens' de poliţia belgiană la acea vreme, dar şi că el personal comunicase prin email poliţiei spaniole despre situaţia imamului. Cotidianul El Pais l-a citat joi pe Bonte cu afirmaţia că a primit pe 8 martie un răspuns prin care era informat că 'imamul nu avea legături cu grupări radicale'.

Surse apropiate anchetei au declarat anterior pentru Reuters că este posibil ca, din cauza unor erori procedurale şi a lipsei de comunicare între anchetatori, poliţia catalană să fi ratat şansa de a descoperi complotul.

Aceste erori de procedură şi de comunicare sunt centrate în jurul exploziei puternice produse pe 16 august, în preziua atacului de la Barcelona, într-o casă în care s-a descoperit ulterior că membrii grupului islamist fabricau explozibili, spun sursele. Es Satty şi un alt membru al celulei au murit în explozie.

Autorităţile spaniole ordonaseră expulzarea lui Es Satty după o condamnare de patru ani pentru trafic de droguri, însă decizia a fost anulată de un judecător, în urma apelului marocanului. Potrivit oficialilor, la acel moment instanţa nu a dispus de nicio informaţie care l-ar fi legat pe El Satty de terorismul islamist.