Monumentul lui Lenin din Făleşti, demolat de necunoscuţi! Socialiştii îl acuză pe Usatîi, iar el pe democraţi şi socialişti

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Monumentul lui Lenin din Făleşti a fost demolat noaptea trecută de către „persoane necunoscute”, care au dus statuia fostului lider bolşevic într-o direcţie necunoscută. Deputatul socialist Oleg Savva, originar din Făleşti, încearcă să dea vina pentru demolarea monumentului pe „oamenii lui Usatîi”. De altă parte, preşedintele „Partidului Nostru”, la fel, originar din localitate, susţine că monumentul a fost demolat ca urmare a unui complot a conducerii raionului, reprezentată de Partidul Democrat, şi acuză socialiştii de faptul că-i apără, cu bună ştiinţă, pe „interpuşii lui Plahotniuc”.

„Astăzi site-urile controlate de socialişti, cu trimitere la deputatul Oleg Savva, au început a striga prin toată ţara că „Partidul Nostru” are o legătură directă cu demolarea monumentului, ne compară cu „Pravîi Sektor” din Ucraina, că noi am făcut toate acestea, şi aşa mai departe. Savva, deputat în Parlament din partea Partidului Socialiştilor, este originar din Făleşti, iar în loc să iasă şi să le spună oamenilor adevărul, acesta a confirmat astăzi, încă o dată, că socialiştii şi democraţii sunt parteneri, inclusiv în privinţa demolării monumentului”, a menţionat Usatîi în cadrul unei apariţii live pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele „Partidului Nostru” susţine că atunci când a aflat despre cele întâmplate, a dat două telefoane şi a aflat totul. La fel ar fi făcut şi deputatul socialist, însă „lor le trebuie altceva astăzi, ei continuă să-l protejeze pe Plahotniuc, iar sarcina lor principală este să semene confuzie în privinţa „Partidului Nostru”, să facă totul pentru ca partidul să fie distrus, şi îl ajută astăzi pe Plahotniuc”, a declarat Usatîi.

Potrivit lui, demolarea monumentului este rezultatul unei întrevederi secrete dintre preşedintele raionului, Iraida Bînzari, din partea Partidului Decomcrat, şi adjunctul acesteia, Vladimir Tăbîrţă, ales pe lista PLDM, dar care acum susţine democraţii. „Acum două zile, ei au avut o şedinţă închisă privind pregătirea pentru Ziua Independenţei în oraşul Făleşti. Tăbîrţă a lansat iniţiativa şi a spus că se poate de organizat în centru, dar acolo este monumentul lui Lenin… Iar Iraida – la fel, a spus că şi pe ea demult o întreabă de la Chişinău când va fi demolat acesta. Aşa că, ei au luat decizia de a demonta acest monument”, susţine Usatîi.

Liderul formaţiunii de opoziţie consideră că cei doi se fac vinovaţi cel puţin de depăşirea atribuţiilor de serviciu, asta în condiţiile în care terenul pe care se află monumentul este la balanţa Primăriei, dar o decizie a consiliului orăşenesc în această privinţă nu există, la fel cum nu există nicio decizie a Consiliului raional. „În baza a ce doamna preşedinte a raionului din partea Partidului Democrat a dat acest ordin? A doua întrebare: Ce companie a participat la demontarea acestui monument? Pentru că, cu siguranţă, asta s-a făcut pentru bani. Dacă Plahotniuc a trimis buldozerul din Chişinău – ok, ieşiţi şi spuneţi despre asta”.

Preşedintele „Partidului Nostru” s-a exprimat împotriva oricăror „războaie cu monumentele”, pentru că aceasta ar însemna „să nu te ocupi de problemele reale care sunt la noi în ţară”, în timp ce monumentele sunt parte a istoriei ţării noastre. „Când vom veni noi la putere, cu siguranţă, în faţa Preşedinţiei vom instaura un monument al lui Dodon. Doar că nu în toată înălţimea, ci un monument care va fi un simbol al epocii lui Dodon. Simbol al faptului că el s-a culcat sub Plahotniuc, cântă la comandă tot ceea ce-i scrie Plahotniuc pe foiţă. Va fi un curcan care va avea în cioc fie o sumă de bani, fie o scrumieră, pentru că, în clădiri se interzice fumatul, de aceea, afară va fi un curcan cu o scrumieră”, a mai spus Usatîi.

Nu în ultimul rând, acesta i-a îndemnat pe toţi cei care cunosc locul aflării monumentului să spună unde se află, public sau să-i transmită în privat, iar susţinătorilor săi le-a transmis să se adreseze poliţiei cu o solicitare oficială. „Nu e demontare. Ceea ce s-a întâmplat se numeşte vandalism”, a spus Usatîi.

„Plahotniuc a inventat o problemă pentru noi, că iată acum, timp de o lună toţi vor discuta despre monument. Toate monumentele pe care le vor demola, le vom restabili şi le vom pune pe locurile lor, pentru că aceasta este istoria ţării noastre”, a conchis politicianul de opoziţie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...