UE, somată să aplice „sancțiuni cu caracter individual pentru clanul oligarhului Plahotniuc”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Republica Moldova este în pericol real de izolare politică fără precedent din partea UE”, din cauza schimbării sistemului de vot efectuată de guvernare, pe fondul protestelor şi a recomandărilor oficialilor europeni şi a Comisiei de la Veneţia să nu facă acest lucru. Astfel, aplicarea faţă de clanul oligarhului moldovean, Vladimir Plahotniuc, a unor sancţiuni cu caracter individual, ar putea determina regimul de guvernare de la Chișinău să renunţe la modificarea abuzivă a sistemului electoral”, spune, într-un interviu preşedintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), Andrei Năstase.

În opinia lui Năstase, protestele masive și continua informare a partenerilor din UE despre intențiile reale și mișcările politice ale Guvernării Plahotniuc-Dodon reprezintă mijloacele utilizate până acum și cele pe care le vom valorifica în continuare, dar UE trebuie să aplice „sancțiuni cu caracter individual pentru clanul oligarhului Plahotniuc”.

„Din păcate, legea a fost votată intenționat în perioada vacanței instituțiilor europene. Dar a fost o reacție foarte dură a două partide importante din Parlamentul European. După declarația liderilor Partidului Popular European (PPE) și Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) cu privire la posiblilitatea stopării oricărei finanţări din partea UE și a posibilității reevaluării a Acordului de Asociere UE-RM, țara noastră este în pericol real de izolare politică fără precedent din partea Uniunii Europene”, a declarat Năstase în cadrul unui interviu pentru Putereaacincea.ro.

Potrivit liderului PPDA, „acum este un moment important, aş spune crucial, în privinţa poziţiei UE referitoare la ultimul derapaj deschis antidemocratic al Guvernării din Moldova”.

„În situația în care Republica Moldova riscă să devină un stat izolat, dar și în cazul în care față de clanul lui Plahotniuc s-ar aplica sancțiuni cu caracter individual, noi presupunem că regimul ar fi gata să renunțe la modificarea abuzivă a sistemului electoral”, spune liderul PPDA.

Năstase a mai anunțat că în paralel, partidele de opoziţie „vor continua presiunea asupra guvernării”, următorul protest masiv fiind preconizat pe data de 17 septembrie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...