(foto) Surpriză pentru ornitologii din Moldova. În raionul Edineț a fost găsit un cocostârc inelat în Ungaria

Foto 3. Cocostârcul din Parcova și frații lui
Foto: Mórocz Attila

În cadrul Recensământului cuiburilor de cocostârci din Moldova, Vitalie Ajder (președintele SPPN), și Silvia Ursul (responsabil de comunicare și proiecte în cadrul aceleiași organizații) au găsit în localitatea Parcova (raionul Edineț) un cuib de cocostârc cu patru pui. Alături de cuib se află pasărea adultă, unul dintre părinții puilor, care avea atașat la piciorul stâng un inel hexagonal de plastic de culoare neagră. Pe acest inel era trecut un cod alfa-numeric care indica țara unde pasărea a fost inelată (Ungaria).

Ornitologii unguri au oferit mai multe informații în acest sens. Cocostârcul a fost inelat în luna iunie a anului 2011, în primul an de viață. Puiul, împreună cu cei patru frați ai săi, a apărut în cuibul situat în localitatea Szeremle, județul Bács-Kiskun. De la data la care a fost inelat, aceasta este prima detectare a cocostârcului, fiind de asemenea prima observație din Moldova a unei păsări inelate în Ungaria.

Din păcate, nu se cunoaște momentul în care acest cocostârc s-a stabilit în Parcova sau dacă a cuibărit în alte locuri în trecut. Se știe cu certitudine că pasărea a cuibărit cu succes în anul 2017, crescând patru pui. Cuibul urmează să fie monitorizat pe viitor pentru acumularea unor informații mai consistente în acest sens.

 

Photo Credit: Vitalie Ajder
Photo Credit: Vitalie Ajder

Cocostârcul sau barza albă este o pasăre fidelă cuibului său, revenind an de an în același loc. Totuși, există puține șanse ca puii să cuibărească în imediata apropiere a cuibului părintesc. De obicei, aceștia vagabondează în grup, în primii ani de viață, acoperind uneori distanțe impresionante și ajungând în țări situate departe de locul lor de origine. Acesta este și cazul cocostârcului din Parcova, care a ales să se stabilească în afara Bazinului Carpatic, la o distanță de 682 de km de la cuibul părintesc (în linie dreaptă). Potrivit ornitologilor din Ungaria, există șapte cazuri de acest gen documentate în momentul de față, iar cel din Moldova este al optulea.

În anul 2017, ca urmare a desfășurării Recensământului cuiburilor de cocostârc în Republica Moldova, au fost înregistrate 264 de cuiburi și 352 de pui. Cele mai multe cuiburi sunt instalate pe piloni de beton (146) și pe piloni de lemn (48). Au fost identificate 41 de cuiburi instalate pe copaci, iar restul de 29 de cuiburi sunt amplasate pe diverse suporturi (13 pe turnuri de apă, 6 pe stâlpi de fier, 3 pe monumente, 3 pe case și unul singur pe horn de cărămidă).

 

Photo Credit: Vitalie Ajder
Photo Credit: Vitalie Ajder

Trebuie menționat faptul că aceste cifre nu sunt definitive și se pot schimba pe parcursului anului viitor, când se va repeta acest Recensământ în scopul obținerii unor rezultate cât mai apropiate de realitate.

Pe parcursul celor două luni și două săptămâni de Recensământ au contribuit 82 de voluntari, care au făcut observații prin intermediul chestionarelor. Numele lor, precum și alte informații legate de rezultatele Recensământului pot fi văzute aici.

Vizualizează și totalizarea Recensământului plasată pe hartă.

 

Google Street View
Google Street View
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente