Ungurii s-au aruncat să facă un pact nuclear cu Putin uitând de piedici şi riscuri

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Înțelegerea Ungariei cu Rusia referitoare la construcția a două reactoare nucleare noi a divizat opinia publică maghiară.

Proiectul are o valoare de 12,5 miliarde de dolari, iar unitățile se vor afla la 5 km depărtare de orașul Paks, în apropierea fluviului Dunărea, informează BBC.

Citeşte şi: Ungaria a confirmat acordul cu Rusia pentru extinderea centralei nucleare de la Paks

Opozanții consideră că cele două reactoare nucleare noi vor produce energie scumpă, prețurile urmând să fie peste nivelul pieței.

De asemenea, ei mai susțin că proiectul va îndatora statul și va crește dependența de Rusia.

Contractul e secret. Momentan
Guvernul lui Viktor Orban a transmis că reactoarele, care vor avea o capacitate de aproape 1.200 MW, sunt necesare pentru a acoperi cererea de energie, care e în creștere, și reprezintă un pas înainte pentru obținerea independenței în acest domeniu.

De asemenea, contractul va fi desecretizat abia după 30 de ani.

În prezent, Ungaria are patru reactoare nucleare, care generează 1.900 MW și acoperă 40% din necesarul acestei țări, iar premierul a promis, în campania electorală, că va menține prețurile la electricitate la un nivel scăzut.

Citeşte şi: UE a aprobat acordul Rusia-Ungaria privind livrarea de combustibil nuclear pentru centrala Paks

Banii împrumutați de la Putin
Rusia s-a oferit să acorde un împrumut Ungariei, care ar acoperi 80% din costurile proiectului, prima rată urmând să fie achitată peste 10 ani.

Reactoarele vor fi ridicate de către firma Rosatom, cu sediul în Moscova.

Însă Budapesta mai are de trecut un hop, având în vedere că tot proiectul trebuie să fie realizat conform regulilor europene în domeniul achizițiilor publice.

Îngrijorări peste îngrijorări
Cert este că până în momentul în care Ungaria va începe să achite datoria către Rusia, în 2025, Orban va ieși la pensie. Dar decizia de a colabora cu Moscova pentru acest proiect i-a luat prin surprindere până și pe colegii săi din partidul Fidesz, notează BBC.

Graba prim-ministrului maghiar e oarecum nejustificată, având în vedere că, momentan, centrala nucleară poate funcționa în aceleași condiții până în 2032.

Experții sunt îngrijorați că investitorii în energie verde vor fi alungați. „Ungaria își neagă oportunitatea de a lua în considerare cel puțin șase ani de dezvoltare științifică”, se arată într-o analiză a Universities Student Committee.

Citeşte şi: Rușii vor construi prima centrală nucleară din Turcia

Un proiect necesar?
„Cantitatea de electricitate de care va avea nevoie țara noastră în 2030 ar putea fi asigurată și fără acest proiect”, susține Zsuzsanna Koritar de la firma de analiză Energieaklub.

În replică, Attila Aszodi, care a fost desemnat de Guvern să se ocupe de proiect, susține că opiniile acestor specialiști sunt niște prostii, insistând asupra faptului că sunt presați de timp.

Autoritățile estimează că cererea pentru electricitate va crește cu 1% pe an, iar prețurile vor fi cu 10-15% mai mici decât cele cerute de industria bazată pe energia solară.

UE ar putea bloca proiectul
Analistul Balazs Felsmann de la Corvinus University Research Centre consideră că prețurile la electricitate pe piața europeană ar trebui să se tripleze pentru ca noile reactoare să fie fezabile din punct de vedere economic.

Mai mult, e posibil ca lucrările să se amâne atât de mult încât în 2025, când va începe să returneze împrumutul către Rusia, proiectul să fie încă în fază de construcție.

Dar Aszodi susține că nu se va întâmpla așa ceva și respinge acuzațiile conform cărora negocierile au avut loc în secret.

Citeşte şi: (VIDEO) Imagini în premieră din interiorul unui reactor nuclear topit de la Fukushima

Opozanții construcției reactoarelor nucleare speră că UE va bloca proiectul. Momentan, a primit toate avizele de la Comisie, însă urmează partea în care trebuie aleși contractorii care să efectueze lucrările, ce trebuie să fie selectați conform normelor europene. În caz contrar, CE s-ar putea opune.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...