UNICEF: Tot mai mulți copii, în special fete, folosiți de islamiști drept „bombe umane”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Tot mai mulți copii, în special fete, sunt folosiți de gruparea islamistă Boko Haram drept „bombe umane” în nord-estul Nigeriei, a denunțat marți UNICEF, agenția ONU specializată în drepturile copilului, transmite AFP.

Potrivit unui comunicat emis la Geneva, numărul copiilor utilizați astfel a crescut de aproape patru ori de la începutul lui 2017 comparativ cu întreg anul 2016.

De la începutul anului în curs, 83 de copii, adesea cu vârste mai mici de 15 ani, au fost folosiți drept kamikaze, arată UNICEF, precizând că, dintre aceștia, 55 erau fete, 27 băieți, iar unul era un bebeluș purtat în spate de o fetiță.

În comunicatul său, UNICEF denunță „atrocitatea” folosirii copiilor drept kamikaze, subliniind că acești minori sunt „înainte de toate victime, și nu autori” de atentate.

Potrivit UNICEF, Boko Haram a revendicat în câteva rânduri, însă nu de fiecare dată, responsabilitatea pentru atacurile împotriva populației civile.

În jur de 1,7 milioane de persoane și-au părăsit casele în nord-estul Nigeriei, în urma insurecției islamiste care a provocat decesul a cel puțin 20.000 de persoane de la declanșarea violențelor, în 2009. Din același motiv, regiunea se confruntă cu spectrul foametei, UNICEF indicând că 450.000 de copii suferă în prezent de malnutriție.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...