Aldiss a publicat în 1969 'Supertoys Last All Summer Long', o povestire despre un robot cu înfăţişare de copil care a servit drept inspiraţie în 2001 pentru filmul 'AI Artificial Intelligence' al regizorului american Steven Spielberg.

Autorul britanic a publicat şi alte povestiri devenite clasice ale literaturii de science-fiction în Marea Britanie, precum 'Non-Stop', 'Hothouse' şi 'Helliconia'.

Aldiss a fost de asemenea şi un reputat scriitor de memorii, inspirându-se din propriile amintiri din călătoriile sale în Extremul Orient şi Birmania pentru a scrie saga 'Horatio Stubbs'.

El a fost "prieten şi tovarăş de pahar" cu scriitorul Kingsley Amis şi a menţinut o corespondenţă prolifică cu reputaţii autori C.S. Lewis şi J.R.R. Tolkien, a subliniat agentul său într-un comunicat.

Aldiss a câştigat în 1962 prestigiosul premiu Hugo de science-fiction pentru povestirile sale scurte 'Hothouse', iar în 1965 premiul Nebula pentru nuvela sa 'The Saliva Tree'.

În ultimii ani, "viziunea lui prolifică şi curiozitatea sa vie asupra lumii" şi-au găsit expresie în culegerea de povestiri 'Harm' (2008) şi 'The Finches of Mars' (2013).

Confratele său Neil Gaiman a deplâns luni pe Twitter moartea lui Aldiss, care, a spus el, "l-a lovit ca un meteorit în inimă".