140 de compatrioţi stabiliţi în 18 ţări ale lumii, dar şi locuitori ai Republicii Moldova şi-au dat întâlnire la Chişinău la sfârşitul săptămânii trecute. Evenimentul a început cu intonarea imnului de stat, interpretat de Paşa Parfeni şi Cătălin Josan.

După ce au constituit mai multe grupuri de lucru la întâlnirea din primăvară, care a avut loc la Veneţia, conaţionalii noştri s-au referit la proiectele pe care le-au demarat.

Una dintre marile îngrijorări ale diasporei rămâne a fi, totuşi, modul de organizare a alegerilor parlamentare după schimbarea sistemului electoral.

Alţi participanţi la eveniment au vorbit despre corupţia, sărăcia, dar şi dezinformarea care persistă în Republica Moldova.

La rândul lor, tinerii cu studii în Occident, care s-au întors acasă, au venit cu sugestii pentru semenii lor stabiliţi peste hotare.

Autorităţile nu au comentat criticile diasporei. Comunitatea "Adoptă un vot" are pe Facebook aproape 100 de mii de membri. Amintim că, la scrutinul prezidenţial din 2016, mai mulţi moldoveni stabiliţi peste hotare nu şi-au putut exprima opţiunea electorală pentru că autorităţile de la Chişinău nu au oferit suficiente buletine de vot. A existat şi un proces de judecată, pe care diaspora l-a pierdut în instanţele din ţară.