Dodon a participat la controversatele festivități de la Comrat// FOTO

Preşedintele Dodon a participat la controversatele festivități dedicate zilei proclamării așa-numitei republici Găgăuzia. Într-o postare pe Facebook, Igor Dodon a menționat că Găgăuzia ”a fost printre primii care s-a pronunțat împotriva cursului unionist al autorităților de la Chișinău”.

În dezvoltarea sa, Găgăuzia a parcurs o cale lungă și dificilă. A fost printre primii care s-a pronunțat împotriva cursului unionist al autorităților de la Chișinău. Tot Găgăuzia a fost printre primii care s-a declarat pentru statalitatea moldovenească, pentru necesitatea studierii în școli a limbii moldovenești și a istoriei Moldovei. Poporul Găgăuziei s-a expus clar pentru aderarea Moldovei la Uniunea economică Rusia-Belarus”, a scris Igor Dodon.

Radio Europa Liberă scrie că cu acest prilej bașcanul Irina Vlah a anunţat despre legalizarea drapelului folosit în timpul proclamării așa-numitei republici Găgăuzia în 1990.

Nu este vorba de înlocuirea drapelului oficial al autonomiei, ci despre utilizarea steagului istoric alături de cele oficiale. Ideea nu este nouă, și consider că această propunere este foarte importantă. Este vorba despre revenirea la rădăcinile Republicii Găgăuzia. Sub acest simbol au avut loc primele mitinguri în Comrat”, a spus aceasta.

La invitația președintelui țării, pentru locuitorii Găgăuziei au evoluat formația “Serebro” și interpretul rus, Aleksandr Marșal.

Trebuie de remarcat că la 19 august găgăuzii sărbătoresc în această zi proclamarea ”Republicii Găgăuze”, care şi-a anunţat independenţa la 19 august 1990, la congresul deputaţilor de toate nivelurile din sudul Moldovei

În 1990, îngrijorați de o eventuală reunire a Moldovei cu România, raioanele Comrat, Vulcănești și Ceadîr-Lunga au proclamat RSS Găgăuzia în cadrul URSS. Autoritățile de la Chișinău au declarat hotărârea neconstituțională și astfel a început un șir de tensiuni separatiste care au fost aplanate abia în 1995, când Parlamentul Moldovei a recunoscut autonomia teritorială a găgăuzilor şi a adoptat Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei.

Din acel moment formaţiunea separatistă şi-a încetat existenţa, însă găgăuzii marchează crearea Găgăuziei anume la 19 august, dar nu pe 24 decembrie, când a fost adoptată Legea privind statutul Autonomiei Găgăuze.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.