Maia Sandu: în cadrul sistemului electoral mixt e loc pentru fraudare și pentru manipulare

Partidul Acţiune şi Solidaritate va insista în continuare pe abrogarea legii privind sistemul mixt, pentru că ea înseamnă o tentativă de fraudare și manipulare a alegerilor, a declarat lidera formaţiunii Maia Sandu, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Maia Sandu a precizat că PAS crede într-un sistem democratic, într-un sistem parlamentar, dar autentic parlamentar, “nu așa cum este astăzi – controlat, manipulat de către o singură persoană”.

Potrivit ei, dacă guvernarea va insista să aplice acest sistem electoral, contestat de către instituțiile europene, de către Comisia de la Veneția, atunci aceasta ar înseamna ruperea relațiilor cu Uniunea Europeană -pierderea sprijinului și nu doar financiar, dar și moral.

Ea a atenţionat că, în cel mai rău caz, dacă se va aplica acest sistem electoral, guvernarea trebuie să realizeze că a doua zi după alegeri se va pomeni într-o situație în care va avea și mai puțină legitimitate.

Dacă se va aplica această lege și dacă Partidul Democrat, împreună cu Partidul Socialiștilor vor reuși să fraudeze alegerile așa cum își doresc aceste forțe astăzi, atunci oamenii vor înțelege ce s-a întâmplat, inclusiv cele 800 de mii de semnături mult vehiculate se vor întoarce împotriva acestei guvernări“, a menţionat aceasta.

Totodată, lidera PAS a opinat că în cadrul sistemului aprobat în această vară lucrurile se complică, pentru că e loc pentru fraudare și pentru manipulare.

“În primul rând, se micșorează dramatic ponderea votului în diasporă, pentru că cetățenii din Republica Moldova care au plecat la munci peste hotare vor putea să aleagă mai puțini deputați în sistemul actual decât ar fi ales în sistemul precedent. E vorba despre tot felul de intimidări care sunt posibile împotriva eventualilor candidați”, a mai spus ea.

În acest context, Maia Sandu a atenţionat că în cadrul noului sistem Autoritatea Națională pentru Integritate ar putea deveni un potențial instrument împotriva oamenilor incomozi.

Nu zic că nu trebuie să existe o asemenea autoritate, dar în atâția ani să nu iei nicio decizie pentru a sancționa un funcționar public sau un demnitar public care nu poate să-și justifice proveniența legală a averilor imense, deci, e o glumă această autoritate. Și acum nouă ni se spune că aceasta este autoritatea care o să decidă cine poate să candideze și cine nu poate să candideze. Este un potențial instrument iarăși împotriva oamenilor incomozi“, a adăugat lidera PAS.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.