Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   O singură diasporă, dar două…

O singură diasporă, dar două reuniuni: O nouă divizare?

În acest sfârşit de săptămână la Chişinău sunt organizate două evenimente majore cu şi pentru diasporă. Vorbesc despre Offline-ul Adoptă un vot (ediţia a doua) care va avea loc pe 19-20 august şi care este un eveniment organizat de diasporă, unde fiecare îşi autofinanţează participarea. Cel de-al doilea, intitulat generic Zilele diasporei, are loc între 18-20 august şi este organizat de Guvernul R. Moldova, prin Biroul Relaţii cu Diaspora, unde toate cheltuielile sunt suportate din bugetul de stat, adică din banii noştri, ai tuturor celor care plătesc impozite în acest stat. Şi încă un detaliu, va fi şi o recepţie. Asta chiar în prima zi.

Sesizaţi prima diferenţă?

Mai jos puteţi vedea cine sunt partenerii care susţin BRD, Guvernul şi Zilele Diasporei.

Şi iată aşa începe/continuă marea gâlceavă şi disensiune şi în diasporă. Cu siguranţă vor fi reprezentanţi din diasporă care vor merge la ambele evenimente, din curiozitate, şi cred că acest lucru este absolut normal, pentru a fi informați din cât mai multe surse. Vor fi din cei care vor merge doar la evenimentul care este gratuit, care nu presupune cheltuieli de participare, pentru că orice este gratuit pare a fi foarte atractiv în R. Moldova. Şi vor fi conaţionali care vor participa la evenimentul organizat de diasporă, care îşi plătesc din banii proprii venirea la Chişinău, taxa de participare la eveniment. Da, poate părea straniu, dar ei îşi plătesc toate cafelele şi prânzurile.

Însă acest aspect nu este atât de esenţial. Ceea ce mi se pare dubios este suprapunerea acestor două evenimente. Faptul că Offline-ul Adoptă un vot va avea loc la Chişinău se ştia încă din martie, pentru că a fost anunţat chiar la finalul primului Offline, care a avut loc la Veneţia. Aproximativ era cunoscută şi data, era clar că va fi în august, pentru că atunci majoritatea moldovenilor îşi pot lua vacanţă. Dar de ce şi BRD organizează exact în aceleaşi zile propriul eveniment? Oare nu vorbim despre o singură diasporă? De ce este nevoie să fie împărţită în ai voştri şi ai noştri? Este foarte clar cui îi convine această disensiune şi această împărţeală a oamenilor. Întrebarea este cât vor mai tolera oamenii să fie împărţiţi aşa între buni şi răi, între roşii şi albaştri, între ai noştri şi ai voştri?

Din câte se observă, principiul istoric strategic Divide et impera rămâne în vigoare. Dar de câte ori putem călca pe aceeaşi greblă? Ce reprezintă astăzi Biroul Relaţii cu Diaspora în componenţa unui Guvern în care oameni au încredere în proporţie de doar 3%? Câţi dintre cei care au fost la Veneţia mai sunt entuziasmaţi să participe la schimbarea lucrurilor în ţară? Lucrurile vor deveni mai clare la sfârşitul acestei săptămâni, când se vor consuma cele două evenimente.
Aşadar, Offline-ul Adoptă un Vot vs Zilele Diasporei. O competiţie sau o cooperare?

Elena Robu