Actualitate

Explicaţii DURE privind folosirea lui C. Zelea Codreanu în manifestaţiile din SUA

CTP a făcut referire şi la extremistul Matthew Heimbach, unul dintre organizatorii marșului rasist pentru supremația albilor de Charlottesville. Bărbatul a apărut recent la un tribunal pentru a-și susține un prieten acuzat oficial de crimă cu un tricou negru având pe el imprimată figura lui Corneliu Zelea Codreanu, liderul Legiunii Arhanghelului Mihail din perioada interbelică.

"Corneliu Zelea Codreanu este, înainte de orice, un asasin. Un asasin. Așa cum sunt și acești indivizi (autorii atacurilor cu mașini – n.r.), numai că a omorât, totuși un bărbat și o autoritate, nu femei și copii. Este asasinul prefectului Manciu. L-a împușcat fără niciun fel de problemă. Ăsta este actul cu care s-a lansat în politică dl Zelea Codreanu. Ce altceva mai putem discuta? Ce ar mai trebui spus după asta în legătură cu acest personaj al istorei noastre?", a declarat jurnalistul.

"Nazismul și comunismul sunt regimuri la fel de criminale, dar ele nu au fost tratate niciodată la fel. De ce? Pentru că nazismul, spre deosebire de comunism, este o caricatură de ideologie. E o însăilare, cu niște terorii rasiste, supremația rasei, nu prevede o grămadă de lucruri legate de organizarea socială, are doar principiul Fuhrer-ului și-atât. Deci, este o ideologie precară, o ideologie primitivă, bazată exclusiv pe fascinația unor lideri, în vreme ce comunismul e mult mai periculos, mult mai subtil, este o ideologie articulată, articulată în decenii, începând de departe, ne putem duce până la Tommaso Campanello, la Cetatea Soarelui, cu germenii comunismului.

Deci, comunismul este elaborat, se referă la toate aspectele vieții omului în societate, încearcă să le controleze pe toate, oferă un model uman pentru oricare situație și în ultimă instanță, comunismul spune: dacă te vei reeduca, atunci e-n regulă. Cum au fost reeducați burghezii și exploatatorii și alții – reeducați prin lichidare – asta-i altceva. Dar măcar teoretic, el presupune posibilitatea salvării „păcătoșilor”: dacă vă pocăiți, puteți intra… Nazismul nu a prevăzut așa ceva pentru evrei. Evreii erau vinovați pentru că sunt evrei, cum spunea, de altfel, Nae Ionescu, dacă e să intrăm acum în tipul ăsta de ideologie. Nu aveți nicio șansă să fiți în vreun fel recuperați și veți fi exterminați. Deci a fost o ideologie mult mai primitivă și lipsită de această subtilitate mult mai parșivă a comunismului, care a avut niște idealuri, a avut niște oameni de cultură care au aderat și au produs niște opere impresionante – poeți, scriitori, pictori uriași ai sec XX, cineaști, au fost comuniști declarați, de marcă. La naziști n-am auzit așa ceva…", a conchis Cristian Tudor Popescu.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *