Ştiri

Sursa imaginii: news24.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Social

19 Aug. 2019 / 08:30

Creştinii ortodocşi sărbătoresc Schimbarea la Faţă a Domnului

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Schimbarea la Faţă a Domnului Iisus Hristos, una dintre cele mai mari sărbători religioase. „Schimbarea la Faţă” mai este numită în popor „Probajniile”. Potriv preoţilor, Sărbătoarea aminteşte creştinilor momentul în care apostolii Ioan, Petru şi Iacob, s-au convins că Hristos nu este doar un proroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său, relatează Moldova 1. Astăzi este singura zi din Postul Sfintei Marii în care se dă dezlegare la peşte, vin şi undelemn, iar cei care au ţinut post se împărtăşesc. Creştinii aduc cu ei struguri pentru a-i blagoslovi, pentru că în această zi se sfinţeşte rodul viţei de vie şi vinul nou.

Enoriaşii Bisericii Petru Movilă din Durleşti spun că nu au gustat încă în această vară struguri, aşteptând sărbătoarea.

„Am venit cu struguri, asta e o tradiţie, de Schimbarea la Faţă să sfinţească şi strugurii, ca o binecuvântare a roadei noi”. „Se cheamă viţă de vie, viţă de viaţă, iar Hristos este viaţă, de asta noi sfinţim strugurii, sfinţim o părticică din viaţa care este Hristos”. „Am venit cu toată familia la sfinţirea strugurilor, este o sărbătoare care vine din trecut, de la părinţii noştri, de la bunei, strămoşi şi simbolizează bogăţia care vine de la Dumnezeu”, spun oamenii.

Potrivit preoţilor, sărbătoarea aminteşte creştinilor momentul în care apostolii Ioan, Petru şi Iacob, s-au convins că Hristos nu este doar un proroc al lui Dumnezeu, ci fiul său.

Amintim de minunea pe care o săvârşeşte faţă de el, Dumnezeu atunci când urcă pe muntele Taborului împreună cu ucenicii săi şi are loc schimbarea sa la faţă, iar prin aceasta vedem că Hristos este nu numai Dumnezeu, dar şi om adevărat, iar nouă nu ne rămâne decât să urmăm această primenire sau schimbare a firii noastre”, a spus protoiereul Octavian Moşin, Biserica „Petru Movilă”.

Bătrânii spun că dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată, iar dacă plouă, toamna va fi mohorâtă. De asemenea, ţăranii se grăbesc ca până la această dată să termine de cosit şi adunat fân.

Tot acum este perioada în care se culeg şi ultimele plante medicinale. Se mai spune că odată cu Schimbarea la Faţă, toamna începe să-şi intre treptat în drepturi.

Comentarii